Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au lansat campania de intensificare a procesului de vaccinare la nivel local „VACCINEAZĂ-TE! PROTEJEAZĂ-ȚI VIITORUL!”, implementată cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Campania „VACCINEAZĂ-TE! PROTEJEAZĂ-ȚI VIITORUL!” se va desfășura în 10 unități administrativ-teritoriale, unde se înregistrează o acoperire vaccinală joasă – Strășeni, Bălți, Criuleni, UTA Găgăuzia, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Sângerei și Ungheni.
Mecanismul de bază al campaniei regionale presupune aprobarea Planului intersectorial de acțiuni, pentru consolidarea răspunsului la riscurile de răspândire a bolilor prevenibile prin vaccinare, inclusiv prin comunicarea directă cu cetățenii, prin intermediul lucrătorilor medicali și a persoanelor care au o autoritate în raion/oraș/sat/comunitate.
„La moment, scopul nostru rămâne de a atinge o acoperire națională de 70 % pentru vaccinarea împotriva COVID-19, dar și asigurarea a 95 % acoperire pentru toate vaccinurile de rutină. Mă bucur că avem un angajament comun, pentru a spori rata de vaccinare și a asigura sănătatea comunităților din Republica Moldova”, a afirmat reprezentanta OMS din Republica Moldova, Miljana Grbic.
Vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți în întreaga lume. Atunci când este atins nivelul de vaccinare recomandat de OMS – peste 95 %, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90 % este probabilă reapariția bolilor și manifestărilor epidemice. Pentru anul 2021 acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei în Republica Moldova a fost de 83,2 %.