Sireți – localitatea în care au găsit liniște și pace zeci de familii din Ucraina

BubuliciD-7049
Foto:PNUD Moldova

De la începutul războiului, peste 120 de persoane și-au găsit refugiul la Sireți, raionul Strășeni. Asociația băștinașilor „Sirețenii de Pretutindeni” au dat dovadă că generozitatea lor nu are limite, iar bunătatea poate fi împărtășită gratuit cu cei care au nevoie cel mai mult în aceste momente grele nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume.

Încă din primele zile ale războiului izbucnit în țara vecină, Asociația băștinașilor din localitate, Casa de Cultură care este centru de colectare a bunurilor, împreună cu Primăria, s-au mobilizat pentru a pune umărul și a ajuta ucrainenii sosiți în Moldova. Băștinașii au colectat produse alimentare, de igienă și de strictă necesitate pentru refugiați, iar tinerii voluntari au ajutat la organizarea și repartizarea donațiilor, fiind și ei îngrijorați și solidari cu poporul ucrainean. Agenții economici s-au alăturat inițiativelor care s-au desfășurat în localitate, oferindu-le sprijin, consultații și suport material.

Diana Dumitraș se numără printre agenții economici care a sistat activitatea sălii de ceremonii ai cărei proprietară este pentru a pregăti mâncare pentru refugiați. Alături de familia sa și alți voluntari din localitate, la începutul lunii martie, la restaurant erau pregătite zilnic câte 800 de porții de mâncare. Acestea erau distribuite la centrele de plasament din Chișinău și din apropiere.

Cu inima deschisă, în ajutorul voluntarilor au sărit chiar și ucrainenii refugiați la Sireți.

„Veneau aproape în fiecare zi. Se organizau singuri și veneau. Tare mă bucuram. Sunt o mână de ajutor neprețuită – singuri ne-ar fi fost tare greu”, susține Diana Dumitraș, proprietara localului.

Femeia spune că a ajuns să cunoască istoria fiecărui refugiat care i-a trecut pragul restaurantului și povestește cu mare drag despre un băiat de 17 ani care curăța cartofi și ceapă până i se încleșta mâna sau despre femeia care avea afacere profitabilă în Ucraina și care la restaurant spăla vasele, făcea chiftele și alte lucruri necesare pentru a ajuta comunitatea din Moldova să reziste fluxului mare de refugiați.

Prima inițiativă pentru a adăposti o familie de Ucraineni a venit din partea familiei Gherman, care printr-o postare a dat de știre că este gata să ofere adăpost unei familii din Ucraina care are nevoie de o casă pe o perioadă nedeterminată.

„Am decis să fim solidari cu refugiații din Ucraina, să-i ajutăm în acest clipe grele. Nu dorim nimănui să treacă prin așa necaz. În special am vrut să ajutăm familii cu copii, pentru că ne dădeam seama că în centrele pentru refugiați lor le este mai complicat”, spune familia Gherman.

Doamna Valentina, profesoară de educația tehnologică, mamă a doi copii, a locuit la familia Gherman timp de aproape o lună jumătate. În tot acest timp a reușit cu ajutorul familiei Gherman să-și rezolve problemele legate de documente și alte necesități. Chiar dacă a stat mult pe gânduri unde să plece, într-un final, femeia a decis să se reîntoarcă în Ucraina, acolo unde o aștepta soțul său.

„Când au plecat ne-au mulțumit pentru ajutorul pe care l-am acordat, ne-au invitat la ei când vor fi timpurile mai bune. Ne-au dorit pace. De când au plecat au avut câteva cazuri de bombardamente lângă ei. La moment păstrăm legătura cu ei și comunicăm. Ne bucurăm că am reușit să facem o faptă bună, chiar dacă pentru scurt timp”, a menționat familia Gherman.

Exemplul familiei Gherman l-au urmat și alți oameni mărinimoși din localitate. Chiar dacă unii refugiați se reîntorc în Ucraina, iar alții pleacă în alte țări, reușesc să păstreze comunicarea cu moldovenii care le-au sărit în ajutor.

În prezent, la Sireți sunt adăpostiți în jur de 50 de refugiați.

*Inițiativa „Fotograf pentru pace” care surprinde comunicarea dintre refugiați și comunitatea-gazdă, este parte a Grupului „Localitatea mea pentru pace”, creat de Asociațiile de băștinași din țară cu suportul proiectului Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, Biroului Relații cu Diaspora și Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru a susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților în cadrul campaniei ”Moldova pentru pace”.

Imaginile au fost surprinse de tinerii juniori din localitate, sub ghidarea profesioniștilor din domeniul fotografic, într-un mod corect, cu respectarea demnității umane a refugiaților.

Sîrbu Veronica, membră junioară a Asociației de băștinași din Sireți

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente