Aproximativ 600 de soldați ucraineni răniți se află în cele mai dificile condiții la Azovstal. Cele mai importante evenimente din a 81-a zi de război

2022-05-15 20.10.47
Foto: Oleksii Olexandrov

Astăzi este a 81-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.00.

🟣 Volodâmâr Zelenski a primit cel mai înalt premiu din Tallinn – stema orașului.

Stema capitalei Estoniei este acordată din 1997. Premiul pentru Volodâmâr Zelenski a fost ridicat de prim-vicepreședintele Radei Supreme, Oleksandr Kornienko.

🟣 Aproximativ 600 de soldați ucraineni răniți se află în cele mai dificile condiții la Azovstal, a spus ombudsmana Liudmâla Denisova.

Ea a remarcat că într-o cameră sunt câteva zeci de paturi supraetajate, iar unii răniți zac direct pe podea în condiții total insalubre.

„Mulți oameni mor din cauza imposibilității acordării îngrijirilor medicale. Nu mai există medicamente. Practic nu mai există nici hrană, nici apă. Punctul medical folosește apa care este drenată din sistemul de încălzire”, a spus Liudmâla Denisova.

🟣 Armata rusă a deschis focul asupra unei mașini care evacua copii lângă localitatea Severodonețk, regiunea Luhansk. Nu au fost înregistrate victime, anunță șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Procuratura Ucrainei a deschis dosar penal pentru utilizarea, de către armata rusă, a proiectilelor incendiare interzise, care au fost lansate asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc mai mulți apărători ai orașului Mariupol.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat că utilizarea unor obuze incendiare cu straturi de termită, care sunt interzise, încalcă dreptul internațional umanitar, notează Unian.

Temperatura de ardere a unor astfel de proiectile este de aproximativ 3 000 de grade Celsius și sunt concepute pentru a distruge personalul și echipamentele inamice prin crearea de incendii masive.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Președintele și prim-ministra Finlandei au anunțat că țara va depune oficial cerere de aderare la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

🟣 Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „și-a pierdut avântul și este mult întârziată”, potrivit estimării de duminică a serviciului britanic de informații militare. Britanicii arată că Rusia nu a reușit victorii majore și cuceriri de teritoriu în ultima lună.

„Rusia a suferit probabil pierderi de o treime dintre forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie”, se arată în evaluarea serviciului britanic.

🟣 „Noile autorități” din regiunea Herson au spus că armata rusă a oprit revolta dintr-un penitenciar din Herson, scrie meduza.io.

Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei „ar fi organizat” o provocare într-un penitenciar din Herson și au eliberat prizonierii din celule.

„Situația a fost localizată cu ajutorul militarilor. Situația este acum sub control”, a spus activistul Kârâlo Stremousov, pe care presa rusă îl numește „adjunctul șefului administrației militaro-civile” din regiunea Herson.

🟣 Armata rusă încearcă să încercuiască forțele ucrainene la Lâsâceansk, Rubijne și Severodonețk. Despre acest lucru a informat Serhi Haidai, șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Un atac cu rachete a fost direcționat duminică dimineața către infrastructura militară din regiunea Lviv din vestul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regiunii, Maksâm Kozâțkâi, într-o postare pe Telegram.

🟣 Ministrul de externe ucrainean, Dmâtro Kuleba, într-un interviu acordat Bild, a exclus posibilitatea cedării teritoriilor ucrainene în cadrul negocierilor cu Rusia.

Șeful Ministerului de Externe consideră că sarcina sa este să livreze „cât mai multe arme” Ucrainei și să inițieze „cât mai multe sancțiuni” împotriva Rusiei, scrie currenttime.tv.

🟣 Pentru prima dată, asupra uzinei „Azovstal” au fost aruncate bombe cu fosfor interzise. Despre acest lucru a informat consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko.  

🟣 Procuratura Generală a Ucrainei informează că, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, au fost omorâți 227 de copii, iar peste 647 au fost răniți.

🟣 Armata rusă a efectuat 11 atacuri de artilerie asupra orașului Severodonețk.

În urma atacului au fost afectate întreprinderea „Azot”, o școală tehnică, clădiri înalte. De asemenea, au fost răniți patru locuitori ai regiunii Luhansk, notează presa din Ucraina.

🟣 Armata ucraineană a doborât deja cel de-al 201-lea avion al armatei ruse. Acest lucru a fost anunțat de Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente