Nicu Popescu a oferit un interviu pentru Reuters. „Sunt forțe interne care împing Moldova în război”

Nicu Popescu
Foto: ZdG.md

„În regiunea transnistreană se află elemente care încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile pe intern”, a declarat vineri ministrul de externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters.

În ultima perioada a apărut riscul că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul militar din Ucraina după ce regiunea transnistreană a acuzat Kievul de provocări în mai multe localități din Stânga Nistrului.

Ninu Popescu a comentat aceste evenimente ca fiind „niște consecințe de pe urma războiului din Ucraina”.

„Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vrea să trăiască într-o zonă de război și vrea pace, dar există forțe în interior care vor să destabilizeze situația”, a spus Popescu.

„Sunt limitați, dar totodată vor să se implice în jocuri serioase făcând populația din regiunea transnistreană și cea din Moldova mai isterizată și nervoasă. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu ni se va întâmpla.”

Popescu a mai spus că Moldova are nevoie de mijloace financiare pentru a ajuta refugiații care au rămas în Moldova și familiile care îi adăpostesc.

„Trebuie să ajustăm noile realități la mecanismele existente ale statului. Asta înseamnă mai multă energie electrică, management al deșeurilor, încălzire, alimente”, a spus ministrul.

Popescu a spus că autoritățile de la Chișinău continuă eforturile de combatere a corupției, reforma justiției și liberalizarea economiei pentru a putea îndeplini cerințele UE, ceea ce speră că va convinge UE să îi permită să înceapă procesul de aderare.

„Credem că suntem o țară care are o istorie europeană, o limbă, o societate și o democrație relativ consolidată”, a spus el. „Credem că locul nostru este în interiorul Uniunii Europene și sperăm că în următoarele câteva săptămâni și luni UE va recunoaște aspirațiile noastre europene”, a conchis Nicu Popescu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente