Osetia de Sud va organiza un referendum pentru unificarea cu Federația Rusă

Captură de ecran din 2022-05-13 la 20.58.33
Foto: Pool / Reuters

Actualul președinte al autoproclamatei republici Osetia de Sud, Anatoli Bibilov, a programat pentru ziua de 17 iulie 2022 un referendum privind unirea republicii cu Federația Rusă. Decretul corespunzător a fost publicat vineri, 13 mai, pe site-ul așa-zisului președinte al Osetiei de Sud, scrie Eho Kavkaza.

„Ghidat de dorința istorică a poporului Republicii Osetia de Sud de a se reuni cu Rusia, în conformitate cu paragraful 16 al articolului 50 din Constituția Republicii Osetia de Sud, decid: convocarea unui referendum al Republicii Osetia de Sud cu întrebarea „Sprijiniți unificarea Republicii Osetia de Sud și a Federației Ruse?”, se arată în decretul care intră în vigoare de la data semnării acestuia.

E de menționat că Bibilov, care a venit cu inițiativa de a organiza un referendum, a pierdut în turul doi al alegerilor prezidențiale în fața opozantului Alan Gagloev. Cel din urmă consideră că referendumul nu trebuie grăbit.

Potrivit lui Gagloev, Federația Rusă „se ocupă acum de probleme geopolitice, desfășurând o operațiune specială în Ucraina pentru distrugerea formațiunilor neonaziste”.

„Trebuie să înțelegem partenerul nostru strategic. De îndată ce va oferi semnal, de îndată ce se va înțelege că a venit momentul, cu siguranță vom organiza acest referendum”, a spus politicianul într-un interviu pentru TASS.

Pe de altă parte, Kremlinul a declarat că nu au nimic de-a face cu ideea de a organiza un referendum, scrie Eho Kavkaza.


Osetia de Sud și-a declarat suveranitatea în 1990. În 2008, republica a fost recunoscută de Moscova și, după aceea, de alte câteva țări ale lumii. Georgia nu a recunoscut niciodată această decizie. În 2009, țara a adoptat o lege conform căreia Osetia de Sud este considerată un teritoriu ocupat de Rusia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente