Circa 170 000 de civili suferă de foame în orașul asediat Mariupol. Cele mai importante evenimente din a 79-a zi de război

2022-05-13 20.43.44
Foto: unian.net

Astăzi este a 79-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.00.

🟣 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut, vineri, 13 mai, o conversație telefonică cu Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării. Aceasta este o primă discuție dintre oficiali de la escaladarea războiului provocat de Rusia în Ucraina. Austin a cerut „încetarea imediată a focului în Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare”, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării însă a raportat că Șoigu și Austin au discutat „subiecte de actualitate privind securitatea internațională”, inclusiv situația din Ucraina.

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata rusă și-a continuat vineri, 13 mai, ofensiva asupra regiunilor Donețk și Luhansk.

„Trupele ruse au lansat atacuri de artilerie în localitățile Nova Dmâtrivka și Krasnopil”, anunță Statul Major al Ucrainei.



🟣 Circa 170 000 de civili suferă de foame în orașul asediat Mariupol, a subliniat Liudmâla Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, spunând că „există o lipsă catastrofală de alimente în oraș”.

🟣 Procuratura Generală a Ucrainei investighează peste 11 000 de crime de război comise de armata rusă în timpul invaziei. Marea majoritate a crimelor sunt legate de încălcarea legilor războiului.

🟣 Federația Rusă a adus aproape toate navele cu arme de rachete din Golful Sevastopol la Marea Neagră, relatează Krâm Realii, citează presa ucraineană.

🟣 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, 1 214 copii au fost dați dispăruți. Anunțul a fost făcut de către Darea Herasâmciuk, consiliera președintelui ucrainean pentru drepturile copilului, notează unian.net.

🟣 Turcia a spus că Rusia vrea să se așeze la masa negocierilor nu numai cu Ucraina, ci și cu Occidentul și să încheie un nou acord major. Despre acest lucru a afirmat consilierul șef al președintelui Turciei, İbrahim Kalın.

Potrivit acestuia, pentru ca termenii negocierilor să se dezvolte, „toate părțile, inclusiv Europa și Statele Unite, trebuie să aibă o poziție constructivă”.

🟣 Experții ucraineni și francezi au identificat primele identități ale civililor omorâți, cadavrele cărora au fost găsite la Bucea după retragerea armatei ruse.

În total, deja 74 de rude ale unor civili dispăruți au oferit material genetic pentru testarea ADN în oraș.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣 Emmanuel Macron i-ar fi spus lui Zelenski să „cedeze o parte din teritoriul Ucrainei Rusiei, astfel ca Putin să-și păstreze fața”. Despre conținutul dialogului dintre ambii președinți, Zelenski a relatat într-un interviu pentru presa din Italia.

🟣 Marea Britanie a impus noi sancțiuni adresate cercului apropiat al lui Putin: fostei sale soție, rudelor și actualei iubite, Alina Kabaeva.

Printre cele 12 nume se regăsesc fosta soție, Liudmila Oceretnaia, verișorul Mihail Șelomov și alte rude cu funcții executive în firme rusești, dar și Alina Kabaeva. Se spune că Putin are relații amoroase cu aceasta.

🟣 Rusia a expulzat zeci de colaboratori ai ambasadelor României și Bulgariei din Moscova, scrie Meduza.

🟣 Foștii președinți ai Ucrainei au semnat o cerere comună prin care solicită liderilor internaționali să contribuie la evacuarea oamenilor de la uzina Azovstal.

UNIAN.net

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Armata rusă a distrus Casa de Cultură din orașul Derhaci, unde se afla un sediu umanitar. Despre aceasta au anunțat autoritățile orașului.

🟣 Peste 57 000 de locuitori din Donețk și Luhansk au trecut granița cu Rusia în regiunea Rostov. Despre aceasta anunță serviciul de presă al grănicerilor FSB din Rusia, citați de tass.ru.

🟣 Așa-numitele autorități de la Tiraspol anunță că niște persoane au încercat să incendieze două clădiri din regiunea transnistreană. Primul caz de incendiere ar fi avut loc la depozitul de petrol al unei întreprinderi, iar al doilea – la clădirea așa-zisului Comisariat Militar Republican. Mai multe detalii citiți aici.

🟣 Trupele ruse au deschis focul de 31 de ori în direcția regiunii Luhansk în ultimele 24 de ore. Despre aceasta anunță șeful Administrației Regionale de Stat din Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 În direcția Donețk, armata rusă își concentrează eforturile pentru a stabili controlul deplin asupra localității Rubijne. Despre aceasta a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina.

🟣 226 de copii au decedat, iar alții 420 au fost răniți de la începutul războiului în Ucraina. Datele au fost prezentate de către Procuratura Generală din Ucraina.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente