Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat că inflația din Moldova este cauzată direct de războiul din Ucraina, dar a menționat că toate statele, chiar și cele cu o economie dezvoltată, se confruntă cu acest fenomen. Oficialul a prezentat primul raport despre inflația din Moldova care elucidează situația economică din țară în contextul războiului din Ucraina.
Octavian Armașu a prezentat nivelul de inflație și a ratei de bază în țările din fosta URSS (Georgia, Armenia, Ucraina) și a spus că „în toate aceste țări se observă creșterea inflației în ultimele luni, dar și creșterea rapidă a ratei de bază stabilită de băncile centrale cu scopul de a opri inflația”.
La finele lunii aprilie, inflația a atins nivelul 27,1 %. Trendul continuă.
Cea mai mare creștere a avut loc la prețurile pentru combustibil, după care vin prețurile reglementate, prețurile la produsele alimentare și inflația de bază. Creșterea prețului la produsele alimentare este caracteristică la nivel internațional.
Octavian Armașu a prezentat și o anexă în care vedem lista produselor și nivelul de creștere a prețurilor la acestea timp de un an de zile. Drept urmare, în Europa prețul la gaze naturale timp de un a a crescut cu 350,6 %. „Observăm că aproape toate prețurile se află în zona roși și galbenă, acest lucru denotă că avem peste tot creșteri semnificative”, a explicat Armașu.
Acesta a prognozat că ajustările la tarifele pentru gazele naturale vor avea loc și pe viitor, deoarece prețul la gazele naturale din Europa vor continua să crească. Acest fenomen va afecta în continuare și inflația din țara noastră.
Octavian Armașu a explicat un factor de ce în Moldova inflația se simte mai mult. Acesta spune că prețurile reglementate au fost ținute mult timp artificial.
„Din ianuarie 2010 până în octombrie 2021, în medie tarifele au fost ajustate cu 0,3 %. Vorbim despre toate prețurile reglementate (energie electrică, gaz, servicii comunale, transport public etc.). Timp de 11 ani, prețurile au crescut cu 0,3 %, tarifele au fost mențiune artificial la un nivel de jos. Fie că au fost subvenționate, fie că au fost puse pe umerii unor agenți economici. Evident când au izbucnit prețurile la resursele energetice, tarifele vechi au devenit nesustenabile. Vedem în continuare că în fiecare lună autoritățile de reglementare a tarifelor au fost nevoite să ajusteze tarifele la realitate”, a explicat Armașu.
Tariful la energia electrică s-a majorat cu 34,9 %, gaz – 227 %, încălzirea centralizată 92 %, apa caldă – 82 %, transport internațional și interurban – 45 %, transport aerian de pasageri – 29,7 %, servicii medicale – 12,2 %.
„În țările în care aceste ajustări se făceau la timp, treptat, aceste impulsuri nu sunt atât de vizibile”, a conschis acesta.
BNM estimează că picul inflației va avea loc în trimestrul III al anului 2022.