Igor Dodon spune că se va adresa la CtEDO dacă va fi amendat pentru purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe”

dodonnn
Foto:captură ecran

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, a menționat că dacă va fi tras la răspundere administrativă pentru faptul că a purtat panglica „Sfântul Gheorghe”, atunci el se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

„Legea prin care s-a interzis panglica este o greșeală. Fiecare cetățean trebuie să decidă dacă să o poarte sau nu”, a spus Dodon.

Acesta a menționat că, dacă va fi tras la răspundere administrativă pentru faptul că a purtat panglica bicoloră, atunci se va adresa la CtEDO: „Vom merge în instanța de judecată în interiorul țării. Dacă nu se va rezolva problema, atunci vom merge la CtEDO. Ne vom apăra poziția inclusiv în judecată”.

Mai mult decât atât, Dodon a precizat că: „Oamenii care vor fi amendați pentru faptul că au purtat panglica bicoloră să se adreseze juriștilor noștri și ei îi vor ajuta”.

Dânsul a fost întrebat despre războiul din Ucraina și care este poziția sa în raport cu ceea ce se întâmplă în țara vecină. El a spus următoarele: „Este dureros ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar și rușii sunt prietenii noștri”.

Astăzi, 9 mai, la Chișinău a avut loc un marș cu ocazia „Zilei Victoriei”. Astfel, la acest marș, deputații BCS, alături de Igor Dodon, au purtat panglica „Sfântul Gheorghe”.

Conform noii legi, în cazul în care o persoană fizică va confecționa, va vinde, va deține sau va răspândi public aceste simboluri, aceasta va risca să obțină o amendă între 4 500 și 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică până la 18 000 de lei.

Este INTERZISĂ:
# etalarea (expunerea la vedere publică), confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a  atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni;
# simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității.

Amenda contravențională constituie:
# persoană fizică: 4 500-9 000 de lei sau 30/60 de ore în folosul comunității;
# persoana cu funcție de răspundere: 9 000-18 000 de lei;
# persoană juridică: 18 000-30 000 de lei.

Este PERMISĂ:
# reprezentarea acestor simboluri în manuale/cărți;
# reprezentarea acestora  pe  un suport cu caracter științific/educațional (reportaj jurnalistic);
# expunerea acestora în cadrul unor expoziții cu caracter științific/educațional;
# confecționarea, deținerea, utilizarea acestora în cadrul reprezentațiilor de teatru/film;
# utilizarea  în cadrul activităților de reconstituire istorică în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice;
#expunerea benzilor și panglicilor care sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de Al Doilea Război Mondial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente