Adunarea Populară a Găgăuziei a semnat în această noapte o rezoluție care permite utilizarea Panglicii Sf. Gheorghe

panglică
Foto:depositphotos.com

Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit într-o ședință de urgență în noaptea de 8 mai. Deputații au adoptat în unanimitate o rezoluție care permite utilizarea Panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul Găgăuziei pe 9 mai.

În cadrul ședinței, deputații au condamnat decizia Camerei de Apel Comrat, care a suspendat astăzi decretul „Cu privire la organizarea și ținerea Panglicii Sf. Gheorghe” pe teritoriul UTA Găgăuzia, scrie gagauzinfo.md

Deputații au adoptat o nouă rezoluție „Cu privire la simbolurile sărbătorii Zilei Victoriei”, permițând folosirea panglicilor pe 9 mai. Toți cei 25 de deputați prezenți au votat pentru această decizie.

Decretul adoptat va fi valabil o zi singură zi, pe 9 mai 2022.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a venit cu o reacție în legătură cu ședința nocturnă de urgență a deputaților din Găgăuzia.

„Eu zic că este un exces de zel. Profit de ocazie și îi îndemn pe toți bărbații neamului, de la Sud și de la Nord, mai puțină emoție și mai multă compasiune față de cei care au luptat și au plătit cu vieți. Prin asta trebuie să ne manifestăm. Nu prin ședințe nocturne și să demonstrezi nu știu cui și nu știu ce”, a susținut Igor Grosu.

Amintim că, Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea „Cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Această lege a fost adoptată în unanimitate de către Deputații Adunării Populare din UTA Găgăuzia pe 29 aprilie.

E de menționat că legea votată de deputații din UTA Găgăuzia nu poate fi mai înaltă decât cea votată de deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care interzice purtarea acestei panglici.

Despre aceasta a informat și juristul Dmitrii Chiseev, care a spus că documentul adoptat nu va avea forță legală. Aceeași idee a fost enunțată și de Svetlana Mironova, reprezentanta al biroului Avocatului Poporului din Comrat: „În acest sens, voi spune că deputații acționează uneori în scopuri legale, alteori în scopuri politice. Și, probabil, această decizie se referă mai mult la o acțiune politic”.

Mai mult ca atât, Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia „conține toate aparențele unui act ilegal” și „reprezintă un precedent periculos”.

Amintim că pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă panglica Sfântului Gheorghe, alături simbolurile „Z” și „V”. Utilizarea și comercializarea acestora va fi amendată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente