56 % dintre persoanele adulte din Moldova sunt supraponderale. O treime dintre copii suferă de aceeași problemă

suprapondd
Foto:BBC

56 % dintre persoanele adulte din Republica Moldova sunt supraponderale, inclusiv 23 % sunt obeze. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul lansării Raportului European privind Obezitatea 2022 de către Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit ANSP, obezitatea este o boală complexă, multifactorială, definită de adipozitate excesivă și este legată de un risc crescut pentru multe boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet zaharat de tip II și boli respiratorii cronice, inclusiv apnee obstructivă în somn. De asemenea, printre bolile cauzate de obezitate se numără 13 tipuri diferite de cancer.

Raportul OMS privind obezitatea în regiunea europeană este primul studiu de acest fel în ultimii 15 ani. Acesta reprezintă o sinteză a celor mai recente date despre povara excesului de greutate și a obezității în regiunea europeană. Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă.

Circa 60 % dintre adulții europeni și o treime dintre copii suferă de greutate în exces

OMS arată că ratele de supraponderabilitate şi obezitate au atins niveluri periculoase şi „continuă să crească”. Potrivit raportului, aproximativ 60 % dintre adulții europeni și unul dintre trei copii (29 % dintre băieți și 27 % dintre fete) cu vârsta cuprinsă între șapte și nouă ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.

Astfel, nicio țară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile și anume de a opri creșterea obezității până în 2025.

Estimările recente arata că excesul de greutate și obezitatea cauzează peste 1,2 milioane de decese (sau 13 %) în regiunea europeană a OMS în fiecare an.

Raportul precizează că bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate, inclusiv obezitate, prevalența în rândul bărbaților constituie 63 %, iar în rândul femeilor – 54 %.

Turcia și Malta, printre țările cu numărul cel mai mare de persoane supraponderale

Cu referință la Republica Moldova, 56 % dintre persoanele adulte (peste 18 ani) sunt supraponderale, inclusiv 23 % sunt obeze. Iar datele Raportului sumar al studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (2014) arată că 11 % dintre copii sunt supraponderali, inclusiv 2,2 % – obezi.

Printre țările cu numărul cel mai mare de persoane supraponderale se numără Turcia și Malta – ambele, cu peste 65 % dintre adulții supraponderali. Studiul denotă că unul dintre trei copii cu vârsta cuprinsă între șapte și nouă ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.

OMS menționează că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația persoanelor supraponderale și a crescut obezitatea. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă perioade îndelungate de timp din cauza carantinei.

OMS a prezentat recomandările de politici pentru toate grupele de vârstă care trebuie să fie implementate de fiecare țară în parte. Este vorba despre taxarea alimentelor nesănătoase, restricții de marketing, subvenții pentru consumul de fructe și legume, etichetarea nutrițională obligatorie a produselor alimentare. Este menționată activitatea fizică, și anume asigurarea accesului la spații publice cu infrastructură pentru practicarea activității fizice, încurajarea călătoriilor active, a ciclismului, îmbunătățirea planificării urbane etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente