Astăzi este a 72-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.00.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00
🟣 Vicepremiera ucraineană Irâna Vereșciuk anunță că un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc, în urma cărui 41 de cetățeni ucraineni urmează să revină acasă. Printre cei eliberați se numără și starețul Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
„Un alt schimb de prizonieri a avut loc. 41 de persoane au fost returnate, dintre care 11 femei. 28 de militari și 13 civili se întorc acasă”, a declarat Vereșciuk.
🟣 Aproximativ 70 de nave sunt blocate în porturile maritime ucrainene, iar șase dintre ele operează sub pavilion străin la Mariupol, informează ministrul adjunct al Infrastructurii al Ucrainei și directorul portului maritim comercial Mariupol, potrivit unian.net.
„Cea mai gravă situație cu echipajul a fost în orașul Mariupol, pentru că în alte porturi echipajele navelor au avut posibilitatea de a pleca pe uscat – majoritatea navigatorilor de pe navele blocate au plecat pe uscat în alte țări”, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii al Ucrainei.
🟣 Autoritățile franceze nu au invitat reprezentanți ai Federației Ruse la evenimentele dedicate aniversării a 77 de ani de la Ziua Victoriei, a afirmat ambasadorul Rusiei la Paris, Aleksei Meșkov.
„Pe 8 mai, în Franța vor avea loc în mod tradițional sărbătorile dedicate victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial. Întotdeauna ambasadorii și oficialii militari – mai întâi ai Uniunii Sovietice, apoi Rusia, Belarus, ca țări care au avut o contribuție decisivă la victoria asupra fascismului, au fost mereu invitați. Anul acesta, nu s-a găsit loc pentru noi la tribună, deși ambasadorii acelor țări care au luptat de partea Germaniei naziste vor sta acolo”, a spus Meșkov.
🟣8 milioane de ruși au părăsit țara în primele trei luni ale anului 2022, se arată în statistici privind emigrația pentru 2022, publicate de către Guvernul Federației Ruse.
Din aceasta rezultă că în ultimele trei luni, 3,8 milioane de oameni au părăsit Rusia. Aceasta este aproximativ 2/3 din Sankt Petersburg.
Pentru comparație: din 2000 până în 2021, 5 milioane de oameni au părăsit Rusia. Adică, în trei luni, aproape la fel de multe persoane au plecat din țară ca în ultimii 20 de ani.
🟣Forțele armate ucrainene din regiunea Harkiv au preluat controlul asupra localităților Oleksandrivka, Fedorivka, Ukrainka, Șestakovo, Pobeda și a unei părți din satul Cerkasî, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Inamicul blochează anumite localități izolate din regiunea Harkiv și bombardează sistematic zonele în care sunt concentrate trupele ucrainene cu o intensitate ridicată, inclusiv prin utilizarea de lansatoare de rachete multiple. Inamicul a desfășurat, de asemenea, o ofensivă în direcția Nova Dmâtrivka, dar fără succes”, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
🟣 În Lviv a apărut un nou oraș modular pentru refugiați, fiind instalate în total 80 de case, proiectate pentru 320 de persoane.
Primul oraș modular din Lviv a fost deschis în aprilie și găzduiește peste 200 de oameni care și-au pierdut casele din cauza războiului. Polonia a donat Ucrainei peste 300 de astfel de case-containere.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 16.00
🟣 Militarii ruși au încălcat regimul de încetare a focului pe timpul evacuării civililor de la uzina „Azovstal”. Un soldat din batalionul Azov a decedat, iar alții șase au murit.
„Rușii au tras într-o mașină care se îndrepta către uzină pentru a evacua civilii. Inamicul continuă să încalce orice înțelegeri stabilite și nu respectă garanțiile de securitate în timpul evacuării populației civile”, se arată într-un mesaj al Azov.
🟣 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut să comenteze informația despre incendiul de pe nava aflată în flăcări lângă Insula Șerpilor. „Nu deținem astfel de informație”, a spus acesta.
🟣 Lângă Insula Șerpilor arde fregata rusă „Admiralul Makarov”. Potrivit datelor preliminare, ea a fost lovită de o rachetă de tipul „Neptun”, scrie dumskaya.net.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/05/picturepicture_165182570458424738390213_2711.jpeg)
🟣 UE va impune embargoul total asupra petrolului din Rusia în termen de nouă luni, spune comisarul european pe economie Paolo Gentiloni, scrie ilmessaggero.it.
🟣 Procuratura militară rusă susține că nava Flotei Mării Negre, crucișătorul „Moskva”, care s-a scufundat în Marea Neagră în aprilie, nu a intrat în apele teritoriale ale Ucrainei și nu a participat la războiul pe care autoritățile ruse îl numesc „operațiune specială”.
Aceasta rezultă dintr-o scrisoare a Procuraturii Militare a Flotei Mării Negre publicată de Dmitri Șkrebeț, tatăl tânărului marinar Egor Șkrebeț care își desfășura slujba pe nava „Moskva” și care a fost declarat dispărut. Nu există comentarii din partea parchetului și nicio confirmare independentă a autenticității acestei scrisori. Mai multe detalii vezi aici.
🟣 Procuratura Generală a Ucrainei a dispus începerea urmării penale pe numele multor oficialități de rang înalt din Rusia. Este vorba despre ministrul apărării, Serghei Șoigu, președinta Consiliul Federației Ruse, Valentina Matvienko, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, șeful Gardei Naționale a Rusiei, Viktor Zolotov.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/05/photo_2022-05-06_08-13-04.jpg)
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00
🟣 Trupele ruse au bombardat uzina chimică „Azot” din Severodonețk, anunță șeful administrației regionale din Luhansk, Serhi Haidai. Potrivit acestuia, bombardamentele a avut loc în seara zilei de joi, 5 mai, în urma cărora au fost avariate 12 clădiri, iar două persoane au decedat.
Pe lângă Severodonețk, au fost lovite Lâsâceansk, Orehove, Horsk și Popasna.
🟣 Aproximativ 500 de civili au fost evacuați de la uzina „Azovstal” din Mariupol și din zonele adiacente, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.
In a joint @UN–@ICRC operation, 2 safe passage convoys successfully evacuated nearly 500 people from the Azovstal plant, Mariupol & surrounding areas.
I hope that continued coordination with Moscow & Kyiv will lead to more humanitarian pauses to allow civilians safe passage.
— António Guterres (@antonioguterres) May 5, 2022
🟣 Estonia va emite o monedă de 2 euro cu inscripția „Glorie Ucrainei”. Aspectul ei a fost inventat de o studentă ucraineană care a părăsit Harkivul din cauza războiului. Este pentru prima dată când un text străin va fi folosit în proiectarea unei monede estoniene.
Designul monedei a fost deja aprobat de Consiliul de Supraveghere al Băncii Centrale, dar încă urmează să fie aprobat de Comisia Europeană și de țările Uniunii Europene.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/05/moned.jpg)
🟣 În regiunea Herson, invadatorii și colaboratorii lor se pregătesc pentru 9 Mai. Șeful Consiliului Regional Herson, Oleksandr Samoilenko, a declarat că actorii din Herson refuză să participe la aceste „evenimente”.
„Este vorba de studierea sloganurilor, a cântecelor, a dansurilor. Dar astăzi chiar trebuie să aducă actori din Crimeea sau din alte regiuni, pentru că actorii din Herson nu sunt de acord să participe la aceste fantasmagorii”, a adăugat el.
🟣 La Mariupol continuă blocarea unităților Forțelor de Apărare din zona „Azovstal”.
După cum a raportat Statul Major al Forțelor Armate, în unele zone, cu sprijinul aviației, armata rusă a reluat operațiunile de asalt pentru a prelua controlul asupra teritoriului uzinei.
🟣 Noaptea, armata rusă a atacat raionele Krâvâi Rih și Sânelnâkove din regiunea Dnipropetrovsk, a informat șeful OVA Valentân Reznicenko.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!