Curtea de Apel Comrat a anulat hotărârea Adunării Populare a UTA Găgăuzia, care permitea utilizarea panglicii și a simbolurilor „V” și „Z”

panglică
Foto:depositphotos.com

Cutea de Apel Comrat a suspendat azi, 5 mai, legea adoptată de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, care prevede că pe teritoriul regiunii „este permisă confecționarea, păstrarea și folosirea panglicii Sfântul Gheorghe, a steagurilor roșii ale Victoriei și a altor simboluri asociate Victoriei în Marele Război pentru apărarea patriei”.

Decizia vine la scurt timp după ce guvernul a anunțat că va ataca în instanță decizia aleșilor locali.

Bașcana de la Comrat, Irina Vlah, a semnat luni legea prin care va fi permisă în autonomie utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe”.

Pe 20 aprilie, parlamentul a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9 000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18 000 de lei (900 de euro), iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30 000 de lei.

În ciuda acestui fapt, interdicția purtării panglicii bicolore de la Chișinău a fost anulată vinerea trecută de Adunarea Populară de la Comrat, iar votul a fost dat de deputații găgăuzi în unanimitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente