Solidaritate, compasiune și deschidere față de refugiații din Ucraina, din partea locuitorilor satului Selemet

amereutaforundpmoldova__078_amereutaforundpmoldova__DSCF8197
Foto:PNUD Moldova

Ca și alte localități din Republica Moldova, odată cu începerea războiului din țara vecină, locuitorii satului Selemet, au dat dovadă de prietenie și solidaritate față de refugiații ucraineni. Peste 50 de persoane, care și-au găsit refugiul în localitatea Selemet, au fost întâmpinați cu multă căldură și ospitalitate de către băștinașii din sat, fiind ajutați să se integreze în diferite activități în cadrul instituțiilor publice din localitate, cu sprijinul oferit de către Asociația Obștească „Baștina-Selemet”, în colaborare cu Administrația Publică Locală.

Încă din primele zile în care ucrainenii au început a veni în sat, localnicii s-au adresat benevol și voluntar către primărie, cu dorința de a le acorda refugiaților un suport oricât de mic, dar important și binevenit. Astfel, și-au pus casele la dispoziția refugiaților, contactând și alte rude, care ar avea posibilitatea de a caza persoanele care au fugit din calea războiului.

Ana, membră a Asociației de Băștinași Junior din Selemet, deși este stabilită la Chișinău, imediat ce a aflat de tragedia din țara vecină, a sunat-o pe mama ei ca să o roage să cazeze ucraineni în gospodăria lor.

„Atâtea lacrimi de durere am vărsat pentru acest popor, încât nu am putut sta cu brațele încrucișate”.

„Eu eram în șoc când vedeam primele imagini cu mame și copilași ascunși în subsol, la rece și în condiții nemiloase. Atâtea lacrimi de durere am vărsat pentru acest popor, încât nu am putut sta cu brațele încrucișate. Am sunat-o pe mama mea, ea fiind stabilită la Selemet, și am rugat-o să dăm o mână de ajutor”, a menționat Ana.

Exemplul Anei a fost preluat de către mulți alți băștinași din satul Selemet, care au decis să sară în ajutorul ucrainenilor și să se împartă cu ei din puținul pe care îl au.

„Nu putem să dormim în liniște atunci când știm că oamenii aceștia au rămas fără acoperiș deasupra capului, fără o masă caldă sau suport. Pur și simplu, nu puteam fi indiferenți față de nenorocirea lor. Ne rugăm pentru pace în Ucraina și în întreaga lume”, au spus doamnele Eudochia Tataru și Agrafia Botnaru, băștinașe din localitatea Selemet.

Mobilizare fără precedent din partea băștinașilor, dar și a partenerilor localității

Și proprietarii pensiunilor turistice din localitate au decis să ofere ajutor umanitar și cazare. Administrația mini-hotelului „La Bănel” au pus la dispoziția ucrainenilor câteva camere disponibile.

La iniţiativa Asociației Obștești  „Baștina-Selemet”, în parteneriat cu proiectul PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”, Primăria satului Selemet și Agropensiunea „La Mădălina” a fost organizată o întâlnire de suflet cu refugiații din Ucraina stabiliți temporar în localitatea Selemet. Organizatorii au prezentat ucrainenilor istoria localității și serviciile de care pot beneficia în teritoriu pentru a afla astfel care sunt și necesitățile lor, precum și planurile de viitor. Timp de o zi, refugiații au vizitat mai multe instituții publice: Grădinița de copii, Cantina Socială, Centrul Social, Muzeul Satului Selemet și Biblioteca Publică.

„Nu trebuie să vă fie rușine de numele de refugiat, pentru că în aceasta nu e nimic rău. Numele de refugiat ne spune doar că acum aveți nevoie mai mult ca oricine de susținere și ajutor în viața voastră. Savurați din liniștea și pacea care o avem noi aici! Simțiți-vă ca acasă și în familie! Noi vă vom ajuta și vă vom susține cu tot ce ne stă în putință, iar voi beneficiați de ușile pe care vi le deschid statul nostru pentru a vă integra la noi ACASĂ”, le-a spus Tatiana Badan, primara localității Selemet.

Spre final, invitații au avut parte de o vizită extraordinară la Pensiunea Agroturistică  „La Mădălina” unde au servit un prânz tradițional cu bucate autentice din partea gazdei.

„În aceste clipe grele, ne simțim mândri că putem ajuta și noi prin ospitalitate și prietenie refugiații din Ucraina și voluntarii din organizațiile partenere ale localității, care vin în ajutor poporului ucrainean stabilit în Republica Moldova, prin oferirea de servicii de cazare și mâncare gustoasă, ca la Selemet”, a menționat administratoarea agropensiunii, Larisa Jaloba.

Ca recunoștință pentru ajutorul oferit de localnici, refugiații stabiliți în Selemet, își ajută familiile gazde prin gospodărie, în timp ce aceștia sunt la serviciu. Totodată, se încadrează în activitatea Centrului Social din localitate, jucându-se cu cei mici și participă la activitățile de salubrizare ce se organizează în localitate.

„Ajutăm și noi cu ce putem. Ne vom simți foarte prost dacă nu vom ajuta și noi satul. Nu avem multe ocupații în timpul zilei și ne simțim mai bine atunci când ajutăm, facem puțin efort fizic pentru sănătate și ne detașăm de ceea ce se întâmplă acasă, iar gazdelor noastre le este plăcut și mai puțin obositor cu tot lucrul pe lângă casă. Nu am venit aici la odihnă, ci pentru că am fost nevoiți să plecăm  din cauza iadului ce se petrece acasă, în Ucraina. Iar la Selemet ne-au primit călduros și ne ajută cu tot ce ne trebuie. Măcar așa arătăm și noi recunoștința”, au menționat refugiații în timpul întâlnirii organizate.

Odată cu sosirea primilor refugiați cazați în localitate, locuitorii satului Selemet împreună cu  agenții economici și primăria, s-au mobilizat și au colectat ajutor umanitar: produse alimentare, igienice, haine, încălțăminte, etc., și tot strictul necesar care ar ajuta refugiații în perioada șederii lor la Selemet. Totodată, Proiectul IREX „Comunitatea mea”, proiectul PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală” și Organizația Umanitară ’’Norge-Moldova”, au venit cu un ajutor generos în susținerea persoanelor refugiate stabilite în localitatea Selemet.

Grație inițiativei Asociației Obștești „Baștina-Selemet” adresată diasporei originară din Selemet, băștinașa Elena Codreanu, stabilită în Italia, împreună cu Asociația „Moyamoya” au organizat camioane cu peste 20 de tone de ajutor umanitar expediat Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova pentru ucrainenii care au de suferit în urma consecințelor războiului din Ucraina. Ulterior, în localitatea Selemet au revenit membrii Organizației din Austria „Rumanienhilfe Gunskirchen”-Pfare-Caritas, la fel cu ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni, cazați nu doar în Selemet, dar și în alte localități ale Republicii Moldova.

*Inițiativa „Fotograf pentru pace” care surprinde comunicarea dintre refugiați și comunitatea-gazdă, este parte a Grupului „Localitatea mea pentru pace”, creat de Asociațiile de băștinași din țară cu suportul proiectului Elveția-PNUD ”Migrație și dezvoltare locală”, Biroului Relații cu Diaspora și Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru a susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților în cadrul campaniei ”Moldova pentru pace”.

Imaginile au fost surprinse de tinerii juniori din localitate, sub ghidarea profesioniștilor din domeniul fotografic, într-un mod corect, cu respectarea demnității umane a refugiaților.

Maria Mădălina Jaloba, președinta Asociației de Băștinași Junior Selemet

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente