Băștinașii din Cotiujenii Mari, pentru pace și solidaritate

IMG_3436
Foto:PNUD Moldova

Au uitat de agitația zilnică și de treburile casnice și au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni încă din primele zile ale sosirii lor în localitate. Este vorba despre băștinașii din Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, ale căror generozitate nu a avut limită atunci când au aflat de nenorocirea care s-a abătut asupra poporului ucrainean. Peste 30 de refugiați ucraineni și-au găsit adăpost în casele localnicilor care i-au primit cu brațele deschise. Le-au oferit refugiaților nu doar un acoperiș deasupra capului, mâncare caldă sau produse necesare, ci și suport necondiționat pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste aceste clipe grele.

În ajutorul ucrainenilor, au sărit nu doar Asociația băștinașilor din localitate și primăria, dar și proprietarii pensiunilor turistice din localitate. Aceștia au pus la dispoziția persoanelor refugiate camere disponibile pentru cazare și mâncare gratuită.

Au dansat hora în semn de solidaritate și pace

În semn de compasiune față de poporul ucrainean, mai mulți localnici din localitățile Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobîlea s-au adunat pentru a dansa hora prieteniei și a Mărțișorului ca simbol al păcii pe pământ. La eveniment au participat oameni de la mic la mare care au oferit și mărțisoare refugiaților ca simbol al solidarității.

„Am încercat să le aducem un strop de speranță ucrainenilor care s-au stabilit aici, la Cotiujenii Mari. Înțelegem că nu le putem alina durerea pe care o simt, dar cel puțin, putem încerca să-i facem să se simtă bine și în confort la noi acasă”, a spus Larisa Râbac, directoare executivă a Asociației băștinașilor din Cotiujenii Mari.

Au colectat ajutoare și bani pentru vecinii din Ucraina

Zeci de tineri din cadrul Liceului Teoretic din Cotiujenii Mari au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni. Elevii s-au mobilizat pentru a aduna colete cu produse alimentare și de igienă personală și le-au repartizat împreună cu reprezentații Școlii de muzică „Gheorghe Urschi” către cei care au avut nevoie.

Totodată, tinerii din localitate au organizat mai multe activități interesante pentru copiii ucraineni pentru a-i face să se detașeze de situația actuală din țara lor.

La rândul lor, Primăria Cotiujenii Mari a donat câte o sumă de 300 de lei pentru fiecare refugiat, ucrainenii fiind flatați de bunătatea oamenilor din localitate și de gesturile frumoase care au fost făcute pentru ei în aceste timpuri grele. Acțiunile organizate de către localnici i-au înduioșat până și pe cei mai mici care, alături de familie, au fugit din calea războiului din Ucraina.

„Trăiesc cu speranța că pacea va reveni pe meleagurile patriei mele”

„Un citat renumit spune că pacea nu poate fi menținută cu forța. Pacea o poți obține doar prin înțelegere. Iar eu trăiesc cu speranța că pacea va reveni pe meleagurile patriei mele, în Ucraina, iar noi ne vom putea reîntoarce în siguranță acasă. Chiar dacă aici ne simțim bine și am fost primiți cu multă ospitalitate, nu este nicăieri mai bine decât acasă, în locul unde să domnească pacea și liniștea”, a menționat Artur Iaroslavțev, în vârstă de 10 ani, care a sosit din Vinița.

*Inițiativa „Fotograf pentru pace” care surprinde comunicarea dintre refugiați și comunitatea-gazdă, este parte a Grupului „Localitatea mea pentru pace”, creat de Asociațiile de băștinași din țară cu suportul proiectului Elveția-PNUD ”Migrație și dezvoltare locală”, Biroului Relații cu Diaspora și Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru a susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților în cadrul campaniei ”Moldova pentru pace”.

Imaginile au fost surprinse de tinerii juniori din localitate, sub ghidarea profesioniștilor din domeniul fotografic, într-un mod corect, cu respectarea demnității umane a refugiaților.

Igor Roga, membru junior al Asociației de băștinași din Cotiujenii Mari

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente