Lista tenismenilor din Moldova care au intrat în clasamentul ATP la proba de simplu

tenismen
Foto: colaj #diez

ATP înseamnă Asociația Profesioniștilor din Tenis. Pentru a obține puncte ATP trebuie să participi la turneele ATP, lucru pe care nu fiecare jucător și-l poate permite. În funcție de câte puncte iei la un turneu, ai avantaje la următoarele. Inspirat de către grupul de Facebook Tenis Moldova, echipa #diez a realizat un top cu cei mai de succes jucători din Moldova în circuitul ATP.

Radu Albot – 39

Radu Albot este considerat cel mai bun tenisman din istoria Republicii Moldova, acesta fiind unicul care a reușit să intre în Top 50 ATP. Cea mai bună clasare a lui Radu a fost pe 5 august 2019 – locul 39.

Roman Borvanov – 200

Cea mai bună clasare a avut la data de 24 octombrie 2011. Atunci acesta era primul jucător din Moldova care intra în Top 200 ATP.

Maxim Dubarenco – 260

moldova.sports.md

Maxim Dubarenco a reprezentat Republica Moldova până în anul 2015, când a renunțat la cetățenia moldovenească în favoarea Belarusului. Cea mai bună clasare a lui Maxim a fost la 3 august 2015, poziția 260 ATP.

Andrei Gorban – 343

socium.com

Andrei Gorban a fost un jucător cheie a naționalei Moldovei în Cupa Davis. Cea mai bună clasare a sa a fost locul 343 ATP la 13 iulie 2009.

Andrei Ciumac – 556

moldova.sports.md

Andrei Ciumac de asemenea era un membru permanent al echipei Moldovei la Cupa Davis. Cea mai bună clasare a sa, locul 556 ATP, a fost înregistrată la 13 mai 2013.

Alexandr Cozbinov – 635

Alexandr Cozbinov este un jucător de 27 de ani care și-a făcut debutul la profesioniști în 2019. Cea mai bună clasare a sa este locul 635 ATP înregistrat la 22 noiembrie 2021.

Roman Tudoreanu – 702

moldova.sports.md

Roman Tudoreanu a reprezentat Moldova la Cupa Davis. Cea mai bună poziție a sa a fost înregistrată la 24 mai 2010 – 702 ATP.

Ilie Snițari – 758

blog.universaltennis.com

Ilie Snițari este un tânăr jucător de tenis din Moldova, care recent s-a ridicat 123 de poziții în clasamentul ATP, ocupând actual poziția 758 (ultima actualizare e din 25 aprilie 2022). De asemenea la următoarea actualizare a clasamentului, Ilya ar mai trebui să se ridice 11 poziții, astfel să ocupe poziția 747. Ilya este jucătorul cu cel mai mare potențial din noua generație de jucători de tenis din Moldova.

Egor Matvievici – 1400

Egor Matvievici reprezintă Moldova în echipa de Cupa Davis. Cea mai bună clasare a sa a fost la 9 decembrie 2019, poziția 1400 ATP.

Dmitrii Baskov – 1702

Dmitrii Baskov este în echipa de Cupa Davis a Republicii Moldova. Cea mai bună clasare a sa a fost la 27 octombrie 2014, poziția 1702 ATP.

Despre Turneele ATP

Cea mai înaltă categorie de tenis masculin este circuitul ATP Tour, urmat de evenimentele Challenger Tour, iar pe poziția trei turneele Futures organizate de circuitul masculin ITF. ATP Challenger Tour este administrat de Asociația Profesioniștilor din Tenis.

Jucătorii care reușesc în turneul ATP Challenger câștigă suficiente puncte de clasare pentru a deveni eligibili pentru participarea pe tabloul principal sau la tragerile de calificare la turneele ATP Tour. Jucătorii din Challenger Tour sunt de obicei jucători tineri care doresc să progreseze în carieră, cei care nu reușesc să se califice pentru evenimentele ATP sau foști jucători ATP care doresc să revină în marele tur.

În prima categorie, ATP 250 se regăsesc 40 de turnee, turnee mai slabe la care se acordă doar 250 de puncte câştigătorului. Următoarea categorie este ATP 500 din care fac parte 11 turnee, la care se acordă 500 de puncte câştigătorului.

Următoarea categorie este reprezentată de Masters 1000, turnee foarte importante la care se acordă 1000 de puncte câştigătorului. Sunt 10 astfel de turnee, dintre care la 9 prezenţa este obligatorie. Cele 9 turnee se desfăşoară la Cincinnati, Indian Wells, Miami, Madrid, Monte Carlo, Montreal sau Toronto (în fiecare an se schimbă locaţia), Paris, Roma şi Shanghai. Singurul turneu la care prezenţa nu este obligatorie este turneul de la Monte Carlo.

La toate aceste turnee se adaugă şi cele 4 de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open). Acestea sunt cele mai importante pentru orice jucător. Două dintre ele, Australian Open şi US Open, se disputa pe hard outdoor, în timp ce Roland Garros se joacă pe zgură, iar Wimbledonul pe iarbă naturală. Cel mai vechi turneu de Grand Slam este turneul de la Wimbledon, care datează din anul 1877, urmat de cel de la US Open (1881).

La sfârşitul anului, pe baza clasamentului se dispută „Turneul Campionilor” sau ATP Barclays Finals, turneu la care participă cei mai buni 8 jucători ai anului, dar şi cele mai bune perechi de dublu. Pentru ca un sportiv să aibă dreptul de a participa la acest turneu trebuie să aibă cel puţin 19 turnee jucate în anul ce tocmai se încheie. În alcătuirea clasamentului pentru participarea la această competiţie se ţine cont de rezultatul următoarelor competiţii: rezultatele de la toate cele 4 Grand Slam-uri, cele 8 turnee obligatorii Masters 1000, dar şi cele mai bune 6 performanţe din turneele ATP 500, ATP 250 şi cele de nivel mai scăzut, Challenger şi ITF.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente