Odată cu începerea războiului în Ucraina, situat la 40 km de orașul Chișinău, satul Vorniceni a adăpostit peste 40 de persoane refugiate din țara vecină, iar numărul lor se schimbă pe zi ce trece pentru că mulți dintre ei își continuă calea către alte țări. Persoanele voluntare din localitate cu inimă mare au adăpostit în casele lor familii de refugiați care au fugit din calea războiului. Totodată, reprezentanți ai Asociației de băștinași din localitate și autoritățile publice locale oferă produse alimentare, haine, lemne, consultații medicale și alte lucruri de primă necesitate.
Tinerii voluntari – mobilizare fără precedent
Tinerii membri ai Asociației de băștinași pentru juniori au luat exemplu de la cei mai mari și nu au stat indiferenți față de necazul care s-a abătut asupra refugiaților ucraineni. Pe lângă faptul că au oferit suport primăriei și Asociației de băștinași să colecteze lucrurile necesare pentru ucraineni, au venit cu inițiativa să le facă șederea la Vorniceni cât mai plăcută, chiar dacă trec printr-o perioadă dificilă.
Mereu dornici de a da o mână de ajutor, tinerii au decis să organizeze un tur al satului și să viziteze împreună cu refugiații cele mai importante obiective turistice din localitate. După ce au primit scrisori în limba ucraineană, refugiații au dat curs invitației și au mers să profite din plin de o zi frumoasă în compania băștinașilor din sat.
Prima destinație a fost Situl Arheologic medieval descoperit într-o gospodărie din sat, acolo unde oamenii pot admira două cuptoare de olărie din secolul XIV. Călătoria a continuat spre Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Gavriil și Mihail”, care datează din anul 1839 și reprezintă un obiectiv de importanță națională, fiind înregistrat în registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.
Destinația finală a excursiei a fost „Vatra Dumeniului”, un loc pitoresc unde ucrainenii au putut vizita muzeul aflat pe teritoriu, dar și admira cu mare interes obiectele vechi și straiele tradiționale moldovenești amenajate în interior. Surpriza zilei a fost un concert în aer liber organizat la „Vatra Dumeniului” cu suportul ansamblului de copii „Morărașul” din sat.
Excursia a fost pe placul refugiaților, care nu au încetat să mulțumească vornicenenilor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă și faptul că i-au întâmpinat cu brațele deschise.
„Am avut parte de momente uimitoare! Am primit și o invitație pe care o voi păstra, iar atunci când voi pleca acasă, le voi arăta și prietenilor din Ucraina cu cât de multă dragoste și omenie ne-au primit aici. Cel mai interesant a fost să aflu istoria captivantă a localității și să văd multe obiecte sacre despre care nu știam”, spune Nina Hirisona, refugiată din Ucraina.
„Înainte nu știam cum e în Moldova deși suntem țări vecine, dar frumusețea ei este unică și oamenii diferiți”
Chiar dacă în sufletul lor există durerea și dorul de casă, ucrainenii susțin că datorită mărinimiei moldovenilor, se simt bine în țara noastră.
„Aici și aerul e diferit, și gustul apei! Ne simțim ca acasă datorită băștinașilor din localitate care au dat dovadă de omenie și solidaritate. Mereu când avem nevoie de ceva, știm la cine să apelăm și nimeni nu ne refuză. Înainte nu știam cum e în Moldova deși suntem țări vecine, dar frumusețea ei este unică și oamenii diferiți. Avem parte doar impresii bune și amintiri unice pe care le vom păstra cu siguranță pentru toată viața”, a menționat familia Kacikovschi, refugiați din Ucraina.
Chiar dacă le este greu să își imagineze durerea refugiaților din Ucraina, vornicenenii găsesc puterea și timpul necesar pentru a le oferi atenție și emoții pozitive, astfel încât să nu le lipsească nimic.
*Inițiativa „Fotograf pentru pace” care surprinde comunicarea dintre refugiați și comunitatea-gazdă, este parte a Grupului „Localitatea mea pentru pace”, creat de Asociațiile de băștinași din țară cu suportul proiectului Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, Biroului Relații cu Diaspora și Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru a susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților în cadrul campaniei ”Moldova pentru pace”.
Imaginile au fost surprinse de tinerii juniori din localitate, sub ghidarea profesioniștilor din domeniul fotografic, într-un mod corect, cu respectarea demnității umane a refugiaților.