Astăzi este a 62-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.
🟣 „Vladimir Putin a dat acordul de participare a ONU și a Comitetului Internațional „Crucea Roșie” la evacuarea cetățenilor din adăposturile antibombă de la uzina Azovstal. Discuții ulterioare vor avea loc între Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare și Ministerul Rus al Apărării”, se arată într-un comunicat ONU.
🟣 Ucraina începe să lupte cu armament NATO. „Am trecut într-o fază complet nouă, la care nimeni nu s-a gândit nici măcar cu două luni în urmă. Am trecut într-o fază calitativă, fundamental nouă, la care nimeni nici măcar nu a visat: transferul Forțelor Armate ale Ucrainei la armele NATO, la standardul NATO. Și acest lucru se întâmplă deja”, a spus Dmâtro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.
🟣 „Transnistrenii nu doresc să lupte împotriva Ucrainei și vor repeta scenariul Belarusului. Acolo există o rezistență mare printre populație. Cu toate acestea, riscul deschiderii celui de-al doilea front este mare, însă sunt mulți factori care ar putea sabota planurile Rusiei. Acum, probabilitatea ca Transnistria să intre în război este de 60 la 40, însă trebuie să conștientizăm că această regiune este ultima posibilitate a lui Putin de a mobiliza bărbații, fără ca această mobilizare să se desfășoare în Rusia”, a declarat consilierul ministrului de interne ucrainean, Vadâm Denâsenko.
🟣 „Trupele militare ruse din regiunea transnistreană sunt pregătite în stare de alertă maximă”, se arată într-o notă informativă a Statului Major din Ucraina.
🟣 Gazprom intenționează să sisteze livrările de gaze naturale prin conducta Iamal în Polonia începând cu ziua de 27 aprilie. Această decizie vine în contextul în care Polonia refuză să achite pentru gaz în ruble, fiind considerată de Rusia o țară neprietenă.
Potrivit companiei de stat PGNiG, „Eventuala sistare de gaze naturale nu va afecta securitatea energetică a țării, deoarece Polonia și-a diversificat canalele de furnizare a gazelor naturale”.
🟣 Rusia a pierdut statutul de țară gazdă a Campionatului Mondial de Hochei. Turneul urma să aibă loc la Sankt Petersburg în perioada 5-21 mai 2023, însă din cauza războiului declanșat în Ucraina, organizatoarea campionatului va fi desemnată altă țară, scrie Reuters.
🟣 „În Ucraina, peste 16 000 de ucraineni sunt considerați dispăruți”, a declarat ombudsma Liudmâla Denisova.
„Pe primul loc printre apelurile cetățenilor se află solicitarea de căutare a celor dispăruți. Apoi urmează apeluri legate de bombardamente sau distrugeri”, a declarat Denisova.
Aceasta a mai menționat că din acei 16 000 de oameni considerați dispăruți 2 000 sunt militari, restul civili. Un sfert (4 000 de oameni) sunt din Mariupol, scrie 5.ua.
🟣 „Fondul Monetar Internațional va crea un cont special care va alimenta lunar bugetul Ucrainei cu câte 5 miliarde de dolari. Acești bani reprezintă suma de care are nevoie bugetul Ucrainei pentru a-și îndeplini toate obligațiile sociale față de locuitorii statului pe timp de război”, a declarat prim-ministrul ucrainean, Denâs Șmâhal, transmite unian.net.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00
🟣 În aceste momente, armata rusă jefuiește fondurile arhivistice și culturale ale muzeelor din Mariupol. Ei își declară intenția de a duce totul la Donețk și apoi, după evaluare, de a „trimite cele mai valoroase exponate la expoziția din Rusia”, a declarat consilierul primarului Mariupolului, Petro Andriușcenko.
🟣 Odesa raportează despre un atac cu rachete în regiunea Bugaz. De asemenea, se raportează că podul de la Bugaz spre Cetatea Albă este blocat, iar circulația este posibilă doar prin Maiakî. Nici trenurile și microbuzele electrice nu vor merge la Odesa, informează UNIAN.
🟣 Polonia a impus sancțiuni împotriva a 35 de companii din Rusia și Belarus, precum și sancțiuni personale împotriva a 15 persoane din Rusia și Belarus. Lista include, în special, cele mai mari companii energetice rusești – Gazprom și NOVATEK.
Printre rușii pe lista de sancțiuni se numără directorul general Rosneft, Igor Secin, fondatorul Alfa Bank, Mihail Fridman, fondatoarea Wildberries, Tatiana Bakalciuk, fondatorul Kaspersky, Evgheni Kasperski, și oligarhul Oleg Deripaska.
🟣 Rusia expulzează trei diplomați din Suedia, a anunțat Ministerul rus de Externe, această decizie fiind luată în legătură cu „oferirea de sprijin militar de către Suedia regimului de la Kiev și mușamalizarea crimelor naționaliștilor ucraineni împotriva populației civile din Donbas și Ucraina”, precum și în răspuns la decizia Suediei de a expulza trei diplomați ruși.
🟣 La Kiev a început demontarea monumentului de sub arcul „Prietenia popoarelor”. Anterior, Vitali Klâciko a anunțat că intenționează să demonteze sculptura a doi muncitori, instalată în 1982.
Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00
🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse desfășoară un atac masiv și blochează unitățile ucrainene în apropierea uzinei Azovstal din Mariupol.
🟣 Regiunea Zaporijjea a fost bombardată în această dimineață, anunță administrația militară locală.
🟣 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că Kievul a făcut un pas uriaș înapoi în negocierile cu Moscova, la îndemnul SUA și Marii Britanii, scrie tass.ru.
🟣 Administrația autoproclamatei republici Doneţk anunță că a evacuat 474 de persoane din regiune, inclusiv 69 de copii, în ultimele 24 de ore.
🟣 Cinci case au fost avariate în urma bombardamentelor lansate de armata rusă în regiunea Luhansk. Despre aceasta a anunțat șeful Administrației Regionale de Stat din Luhansk, Serhi Haidai.
🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că un depozit de muniții a fost distrus în orașul Herson.
🟣 217 copii au murit, iar 391 au fost răniți de la începutul războiului în Ucraina, anunță Procuratura Generală din Ucraina.
Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!