Cele mai importante evenimente din a 59-a zi de război. La Kiev vor veni mâine doi înalți oficiali americani: Antony Blinken și Lloyd Austin

Ucraina
Foto:Alex Lourie/Facebook

Astăzi este a 59-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 Ministerul Apărării al Federației Ruse a mai „denunțat” încă un plan al armatei ucrainene. De această dată, serviciile speciale ucrainene ar urma să creeze o nouă provocare cu utilizarea substanțelor toxice și chimice pentru învinuirea ulterioară a părții ruse.

🟣 Ministerul Industriei si al Comerțului al Federației Ruse a elaborat o listă de branduri al căror import va fi posibil fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor. Este vorba despre așa denumiri ca Tesla, Jaguar, Apple, Samsung, Sony, Intel, Electrolux, Miele, Siemens, Dyson, X-Box, PlayStation, Nintendo etc, scrie Interfax.

🟣 Mâine la Kiev vor ajunge secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul Apărării, Lloyd Austin. Tema discuțiilor va ține de furnizarea armamentului în Ucraina. Despre asta a declarat Zelenski.

🟣 Volodâmâr Zelenski a susținut o conferință de presă într-o stație de metrou. Președintele Ucrainei a vorbit despre eventuala întâlnire cu Putin, despre riscul de a ieși din procesul de negociere daca militarii din Batalionul Azov vor fi uciși sau dacă se vor organiza referendumuri pe teritoriile temporar ocupate.

A vorbit și despre atitudinea rușilor față de ucraineni. „Nu am fost respectați în Rusia și am fost disprețuiți la nivel de conducere și societate. Ei nu consideră statul nostru independent, nu ne respectă cultura și valorile, ei cred că nu avem dreptul la independență și, prin urmare, dreptul la viață”.

„Neacceptarea noastră în NATO a fost o greșeală pentru această organizație. Nimeni nu și-a putut închipui că noi suntem atât de puternici. Noi puteam întări alianța NATO. Erau țări care nu doreau să aplice sancțiuni Rusiei invocând că oricum vom cădea în trei zile”, a declarat Zelenksi.

Zelenski s-a referit și la regiunea transnistreană. „Da, există acest risc, dar din punct de vedere al rezultatului vom vedea. Noi vom proteja teritoriul nostru.”

 

🟣 Polonia a oferit Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de dolari, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. „Acest echipament garantează suveranitatea ucraineană, poloneză și cea europeană”, a subliniat Morawiecki.

🟣 În urma atacului din Odesa au murit cinci oameni, dintre care și un bebeluș de trei luni. 18 persoane au fost rănite, a anunțat șeful cabinetului președintelui, Andri Ermak.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Primarul orașului Bucea, Anatoli Fedoruk, a spus că „s-a încheiat procesul de exhumare a celor uciși în timpul ocupării orașului de către trupele ruse. Până acum, au fost confirmate 412 decese, dar aceasta nu este cifra finală. Colectarea de informații despre victime este încă în desfășurare”.

Fedoruk a mai spus că trupurile neînsuflețite ale 117 persoane, inclusiv a 30 de femei și a doi copii, au fost scoase din groapa comună de lângă Biserica Sfântul Andrei. În această groapă comună, potrivit primarului, se aflau cadavrele pacienților spitalului din oraș, „care nu au putut fi îngropați după 24 februarie, pentru că rușii nu au permis slujba la cimitir”.

🟣 Ministerul Apărării al Federației Ruse anunță că SUA ar pregăti un atac cu arme chimice asupra orașelor Kiev, Harikiv, Mariupol și altele cu scopul de a învinui de aceste acțiuni armata rusă, iar apoi să impună noi sancțiuni. Mai jos puteți vedea trei scenarii descrise de ruși cum asta s-ar putea desfășura.


🟣 „27 de copii ucraineni răpiți de ruși sunt adăpostiți în familiile ruse din Podmoskovie. Ei au fost puși ilegal sub îngrijire temporară în 10 familii din Federația Rusă. Nu se cunosc condițiile de trai a copiilor, starea lor de sănătate, dacă s-a ținut cont de părerea copiilor față de plasarea lor în astfel de familii”, a spus Liudmâla Denisova, ombudsmana pentru drepturile copilului în Ucraina.

🟣 Odesa a fost ținta atacurilor cu rachete de tip Kalibr. O rachetă a fost doborâtă de sistemul antiaerian, iar bucățile din aceasta au lovit un bloc de locuit și în câteva automobile parcate în curte. Un bărbat a murit fiind ars în propria mașină. În total au fost patru explozii, deocamdată nu se cunosc dacă sunt victime. În total au fost doborâte două, iar alte două au atins ținta.

Ministrul de externe, Andrei Kuleba, a spus că Rusia trebuie să fie declarată stat terorist. „Nimeni nu trebuie să aibă afaceri, proiecte culturale, contacte cu această țară”, a scris pe Twitter.

 

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 11.00

🟣 Până la ziua de azi, în Ucraina, potrivit informațiilor Statului Major al Armatei Ucrainene, au murit circa 21 600 de soldați ruși.

🟣 Armata rusă intenționează să folosească patru submarine pentru a lansa rachete pe teritoriul Ucrainei. Rachetele pot fi lansate de la 50 de metri adâncime ceea ce înseamnă că sistemele de protecție aeriană nu vor avea timp suficient pentru a le detecta. Despre aceasta a anunțat ofițerul de presă al oficiului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk.

Același lucru a fost susținut și de revista britanică The TimesAutorii materialului spun că această decizie a venit drept consecință a distrugerii navei miliare „Moskva” de rachetele ucrainene Neptun.

🟣 Batalionul Azov a publicat un videoclip în care arată în ce condiții locuiesc copiii și adulții în adăpostul antibombă de pe teritoriul uzinei Azovstal. Militarii au adus copiilor de mâncare, inclusiv dulciuri.

🟣 Pentagonul anunță că va accelera producția armelor americane pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei Ruse. Este vorba despre arme și tehnici militare care necesită pregătire minimă de utilizare, scrie Reuters.

🟣 „De sub dărâmături, salvatorii deja au scos la suprafață peste 1 200 de oameni, au neutralizat peste 70 000 de muniții, inclusiv peste 2 000 de bombe. De asemenea, inclusiv cu ajutorul voluntarilor peste 300 000 de oameni au fost evacuați, majoritatea fiind bătrâni, femei și copii”, a declarat ministrul afacerilor interne, Denâs Monastârskâi.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente