Cum să oferi feedback corect și eficient angajaților tăi

hiring-new-manager
Foto:delucru.md

Să oferi reacții și opinii constructive privind munca angajaților poate fi complicat, dar e necesar. Fie că e vorba de aprecierea rezultatelor profesionale măsurabile sau a muncii în general, fiecare salariat are nevoie din când în când de apreciere, ajustări și indicații pentru a înțelege dacă direcția unde se îndreaptă este una potrivită pentru el și companie.

Unele instituții au o politică clară de feedback intern, un specialist resurse umane sau lideri de echipă care organizează discuții periodice cu angajați și muncitori auxiliari – atât în grup, cât și separat. Dar când vine vorba de comunicarea interpersonală, există și reguli nescrise despre care se vorbește puțin. Așadar, iată câteva modalități prin care putem oferi feedback eficient angajaților:

# Modalități cuantificabile de măsurare a rezultatelor. Aprecierea trebuie să fie una obiectivă, iar cel mai optim mod de a face asta este prin instrumente exacte de evaluare. Un KPI intern, tool-uri de cuantificare a rezultatelor în cifre (volum de vânzări, număr de apeluri, nivel de satisfacție al clienților, o normă de muncă) sunt cele care permit o evaluare cât mai corectă. Asigură-te că acești indicatori sunt ajustați în mod realist și că angajații știu exact pentru ce anume muncesc încă din momentul acceptării unei oferte de lucru.

# Onestitate și transparență. Dacă tot știm exact ce cerem de la angajat și care sunt așteptările față de el, înaintea unei discuții e important să fim bine documentați despre rezultatele salariatului și să-i comunicăm direct feedbackul vizavi de acestea. Evitarea discuției sau generalizările nu sunt productive într-un mediu profesionist și nu fac decât să amâne o situație care ar putea escalada mai târziu.

# Păstrăm profesionalismul. Discutăm despre performanța angajatului, nu despre personalitatea. Unii oameni pot fi sensibili la critică, chiar și la una constructivă, și pot lua personal anumite remarci. Misiunea specialistului HR sau a managerului este de a comunica aceste lucruri într-o manieră echidistantă, dar fermă, într-un mediu în care tonurile ridicate și remarcile tăioase nu-și au locul.

# Echilibrul dintre critică și laudă. Să știi cum și când să critici este o abilitate managerială importantă, dar nu te transforma într-un lider care comentează doar când angajații dezamăgesc. Oferirea constantă de apreciere pentru lucrul bine făcut și recunoașterea unei dinamici pozitive este o modalitate excelentă de a crește moralul angajatului și de a consolida un comportament pozitiv.

# Confidențialitatea. Performanțele individuale și, mai ales, greșelile nu se discută cu alți angajați – excepție fac, poate, ședințele în grup în care se prezintă rezultate obiective, în care celebrăm reușitele angajaților și există un sistem transparent de remunerare pentru ele. La job nu suntem ca la școală pentru a da „exemple” sau pentru a scoate în fața clasei „elevul” codaș și, cu atât mai mult, nu speculăm la spatele angajatului cu discuții despre munca acestuia.

# Oferă feedback des. Chiar dacă compania face evaluări periodice a muncii angajaților (lunară, trimestrială, bianuală), specialiștii HR recomandă abordarea mai frecventă a angajaților pentru a le oferi feedback. Nu e productiv să așteptăm dacă o situație se cere rezolvată imediat sau dacă angajatul cere o apreciere a rezultatelor sale în afară ședințelor periodice de evaluare.

Până la urmă, de ce e important să oferim feedback? Pentru că piața muncii s-a schimbat și lucrurile nu merg „de la sine” fără a avea o abordare strategică și bine pusă la punct a performanțelor angajaților.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Aliona Popov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente