Astăzi e celebrată Ziua Mondială a Pământului. Vezi care este situația mediului înconjurător în Republica Moldova

ghid Moldova
Foto:guidesofmoldova.com

Pe 22 aprilie e celebrată Ziua Mondială a Planetei Pământ, care în acest an poartă genericul „Investește în planetă noastră” sau Invest In Our Planet în versiunea originală. Cu această ocazie, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) a publicat un raport în legătură cu Principalii indicatori privind mediul înconjurător în țara noastră pentru anul 2020.

„Această zi este focusată pe creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la protejarea mediului înconjurător, fiind cu toții îndemnați să acționăm în vederea diminuării efectelor negative și distructive asupra climei, mediului și biodiversității”, menționează reprezentanții Biroului Național de Statistică.

Astfel, conform datelor publicate de BNS, entitățile economice din Republica Moldova au cheltuit (curent) 265 de milioane de lei pentru activitățile de protejare a mediului înconjurător și 15,1 milioane de lei pentru reparația capitală a fondurilor fixe.

Potrivit informațiilor, în 2022, suprafața totală a fondului forestier constituia 425 400 de hectare, iar suprafața totală a terenurilor acoperite cu păduri reprezenta 14 900 de hectare. De asemenea, substanțele poluante emise în aerul atmosferic de către transportul auto forma o cifră de 148 700 de tone, iar substanțele poluante emise de către transportul staționar al agenților economici reprezenta 14 900 de tone.

Mai multe decât atât, în anul 2022, deșeurile municipale colectate de la populație, instituții și agenți economici reprezenta un număr total de 3,6 milioane de deșeuri pe metru cub, în timp ce deșeurile colectate de la populația municipiului Chișinău constituia 2,4 milioane de deșeuri pe metru cub.

Ce poți face tu pentru a proteja mediul înconjurător:
# poți să strângi gunoiul din drumul/spațiul din aproprierea locuinței tale;
# poți să alegi mijloace alternative de transportare către destinațiile dorite;
# poți sorta deșeurile din casă sau de la serviciu;
# poți recicla;
# poți reutiliza;
# poți utiliza mai puțină energie electrică, în limita posibilităților și nevoilor avute;
# poți consuma mai moderat;
# poți planta copaci, dar și alte plante;
# poți refuza sau diminua utilizarea recipientelor și ambalajelor din plastic etc.

Mediul înconjurător necesită grijă și protecție din partea fiecărei persoane pentru a putea folosi la bine și generațiilor viitoare. Atenția se măsoară în micile acțiuni și fapte care într-adevăr contează, iar indiferența distruge și doar iubirea creează – Investește în Planeta noastră.


Vezi și care este istoria creării acestui eveniment și de ce este acesta atât de important pentru Planeta Pământ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente