Cele mai importante evenimente din a 56-a zi de război. 80 % din regiunea Luhansk se află sub controlul Rusiei

Foto:Serhii Korovainyi

Astăzi este a 56-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.

🟣 Coridorul umanitar nu a funcționat astăzi și nu a fost posibilă eliberarea civililor din Mariupol, informează Irâna Vereșciuk.

🟣 Rusia a anunțat că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care președintele Vladimir Putin a spus că va „consolida potențialul de luptă” și „securitatea Rusiei” și, în același timp, le va oferi inamicilor Moscovei o „temă de gândire”, relatează unian.net.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are analogi în lume și nu va avea mult timp de acum înainte”, a menționat Putin.

🟣 Volodâmâr Zelenski a declarat că „nu a văzut sau auzit nimic în legătură cu documentul pe care Moscova a precizat că l-a înmânat Ucrainei referitor la negocierile de pace dintre cele două țări”, notează Reuters.

Menționăm că, mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova așteaptă un răspuns după ce a înmânat un document părții ucrainene în care își exprimă revendicările în cadrul negocierilor de pace.

🟣 127 de civili au fost evacuați din zona Mariupol de lângă uzina Azovstal. Acest lucru a fost raportat de miliția așa-zisei Republici Populare Donețk.

🟣 Peste cinci milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului, potrivit datelor de pe site-ul agenției ONU pentru refugiați.

Majoritatea au plecat în Polonia – peste 2,8 milioane de oameni. Peste 757 000 de oameni au plecat în România, 549 000 – în Rusia, 471 000 – în Ungaria, 426 000 – în Moldova, 342 000 – în Slovacia și 23 000 – în Belarus.

🟣 Uniunea Europeană va ajuta Ucraina să investigheze crimele de război rusești.

Președintele Volodâmâr Zelenski a convenit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, că Ucraina și Uniunea Europeană vor lucra pentru a investiga crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

🟣 Jucătorii de tenis din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon. Organizatorii menționează că această decizie vine în contextul războiului provocat de Rusia, susținut de Belarus, în Ucraina.

🟣 Peste 110 de oameni au fost evacuați din regiunea Luhansk, anunță șeful administrației militare-civile regionale Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Șeful regiunii Luhansk, Serhi Haidai, a spus pentru CNN că 80 % din teritoriul regiunii se află sub controlul Rusiei.

🟣 Volodâmâr Zelenski este gata să facă schimb de prizonieri de război ruși în schimbul coridoarelor umanitare pentru civili și trupele ucrainene în Mariupol.

El a mai spus că aproximativ 1 000 de civili se ascundeau la uzina Azovstal din Mariupol.

🟣 Bombardarea orașului Mariupol este condusă de un originar din Odesa, potrivit serviciul de presă al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Generalul locotenent al armatei lui Putin, Serghei Kobilaș, originar din Odesa, conduce aviația îndepărtată a forțelor spațiale militare ale Federației Ruse. El este responsabil pentru atacurile masive ale aeronavelor strategice cu rachete de croazieră asupra orașelor și infrastructurii ucrainene.

🟣 Rusia a distrus aproape 300 de poduri și mii de kilometri de drumuri în Ucraina.

Potrivit estimărilor, va fi nevoie de cel puțin 30 de miliarde de dolari pentru a reface podurile și drumurile care au fost distruse.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, spune că Rusia a trimis Ucrainei un document cu „formulări clare” privind înțelegerea de pace, scrie interfax.ru.

„În prezent, proiectul nostru a fost transmis părții ucrainene, care include formulări absolut clare, elaborate. Mingea este de partea lor, așteptăm un răspuns”, spune Peskov.

Menționăm că partea ucraineană nu a confirmat primirea unui astfel de document.

🟣 Pentagonul anunță că Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau țările care au furnizat aparatele. Mai multe detalii vedeți aici.

🟣 Peste cinci milioane de ucraineni au părăsit Ucraina de la începutul războiului, anunță Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

🟣 Rusia a pierdut de 3,5 ori mai multă tehnică militară decât Ucraina. Datele au fost prezentate de proiectul analitic Oryx. În 56 de zile de la invazie, Rusia a pierdut 2 998 de unități tehnice militare.

🟣 63 de persoane au fost evacuate din regiunea Luhansk, a scris pe Telegram șeful regiunii, Serhi Haidai.

🟣 În Mariupol rămân circa 130 000 de locuitori fără hrană, apă și medicamente, anunță viceprimarul orașului, Serhi Orlov, pentru BBC.

🟣 Rusia și Ucraina au convenit să deschidă un coridor umanitar de la Mariupol, anunță vicepremiera Ucrainei, Irâna Vereșciuk.

🟣 Norvegia a transmis Ucrainei peste 100 de sisteme portabile de rachete antiaeriene „Mistral”, anunță departamentul de apărare din Norvegia.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Șeful Consiliului European, Charles Michel, a sosit la Kiev.

🟣 La Mariupol, armata rusă amenință că îi împușcă pe toți locuitorii fără banderole albe. Acest lucru a anunțat pe canalul său Telegram consilierul primarului localității.

🟣 Peste 500 000 de ucraineni au fost obligați să se ducă în Federația Rusă. Dintre aceștia 121 000 sunt copii. Despre asta a informat reprezentantul permanent al Ucrainei în cadrul ONU. De asemenea, acesta a mai adăugat că o parte dintre ucraineni sunt ținuți în tabere și sunt trimiși în regiuni îndepărtate ale Federației Rusiei, precum în cele nordice sau pe insula Sahalin.

🟣 Armata rusă continuă acțiuni agresive pentru a stabili controlul complet asupra teritoriului regiunilor Donețk și Luhansk. Principalul efort al armatei ruse se concentrează pe capturarea orașului Mariupol. Declarațiile au fost făcute de autoritățile din Ucraina.

🟣 În această noapte, a fost mai multe împușcături orașul Novodrujesk. Sunt case distruse, iar localitatea a rămas fără gaz, transmite uniant.net.

🟣 Armata rusă a organizat un „referendum” la Rozovka, regiunea Zaporijjea.

„Oamenii intimidați sub amenințarea armei au fost forțați să voteze pentru lucruri de neînțeles care se află în afara domeniului legal al Ucrainei”, a declarat Artur Krupskâi, președintele administrației de stat din raionul Pohovsk.

🟣 Marea Britanie ar putea echipa Forțele Armate ale Ucrainei cu rachete Brimstone. Acest lucru a fost declarat de premierul Boris Johnson, relatează Reuters.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente