Diana Rotari are 33 de ani și este ingineră în industria alimentară. Din anul 2018, s-a lansat în domeniul afacerilor, iar între timp, nu s-a oprit din învățat pentru a reuși să-și dezvolte cât mai mult afacerea. Anul trecut, a participat în cadrul proiectului Queen Innovation Challenge în Moldova, iar acolo a reușit să obțină și mai multe cunoștințe despre dezvoltarea antreprenoriatului. În acest articol, vă propunem să aflați mai multe despre Diana, despre afacerea sa, dar și despre cunoștințele și abilitățile pe care a reușit să le obțină în cadrul proiectului despre care am menționat anterior.
Diana este o persoană foarte dedicată domeniului de activitate pe care l-a ales. Investește foarte mult timp pentru a acumula cunoștințe și pentru a învăța: „Nu mi-a fost suficient să studiez licența și masteratul în Republica Moldova în industria alimentară, dar am hotărât să particip și la un program Erasmus, în care am văzut cum sunt abordate sistemele de calitate din industria alimentară și din alte țări precum Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și România”.
În 2018, Diana și-a lansat o afacere ca răspuns la o nevoie a unor parteneri din UE: „Având o rețea de cunoscuți din mai multe firme din UE, mi s-a cerut o recomandare de companie din Moldova care ar putea să îi ajute cu validarea etichetelor pentru Republica Moldova. Și eu am răspuns: «Da, pot să Vă recomand pe cineva! Sunt eu». Și de aici a pornit aventura”.
Compania Dianei se numește Label Origin Taste și se bazează pe trei competențe profesionale ale sale, pe care le-a dobândit atât pe parcursul educațional, cât și profesional:
# Label – validarea etichetelor ca să fie conforme cu cerințele pieței din MD, dar și cu cadrul regulamentar UE;
# Origin – implementarea sistemelor de calitate IGP/DOP/STG;
# Taste – analize senzoriale profesionale și hedoniste.
„Inițial, compania mea presta servicii doar pentru operatori străini care importau produse alimentare și nealimentare în Moldova. Ulterior, am decis să extind afacerea și pentru operatorii din Moldova”, ne povestește Diana.
Diana ne-a mai spus că acum femeile au multe facilități și oportunități de a se lansa în afaceri: „Procedura de creare a unei firme s-a simplificat la maximum. Cel mai important este că majoritatea schemelor de suport financiar sunt îndreptate către femei și tineri, în special pe cei din regiuni. Bunăoară, eu sunt beneficiara programului «Femei în afaceri» de la ODIMM, care mi-a fost foarte util în dotarea tehnică, dar și în crearea imaginii companiei mele. Așadar, dacă ești femeie, ai o pasiune și ai vrea să o urmezi – acum e timpul!”
Participarea la proiectul Queen Innovation Challenge
Chiar dacă are deja pusă pe roate o afacere, Diana continuă să învețe. Astfel, anul trecut s-a înscris în cadrul proiectului Queen Innovation Challenge.
„Întotdeauna am încercat fiu în pas cu tendințele actuale – de aceea mă implic periodic în diferite programe. Însă înainte de a aplica, examinez cu atenție cerințele programului. Și dacă se face o conexiune internă și mă regăsesc în cele menționate de program – I just go for it! Queen este o îmbinare de lecții predate de profesioniști și activități de mentorat individuale. Apropo, aici am descoperit activitatea de mentorat și sunt profund recunoscătoare dnei Angela Gladei (administratoare, BDC Creative) pentru sprijinul și pentru votul de încredere acordat!”, ne povestește Diana.
După finalizarea programului, Diana a reușit să înțeleagă afacerea sa, să o analizeze în detaliu și să definească valoarea adăugată care o aduc pentru clienți și direcția de dezvoltare: „De asemenea, programul mi-a adus contacte valoroase, răspunsuri la mai multe întrebări care mă măcinau, dar și exemple frumoase de femei care au reușit și au devenit antreprenoare de succes. Multe dintre sfaturile obținute în program le-am aplicat în relația cu clienții mei, astfel mi-am lărgit considerabil numărul de clienți autohtoni. Deja am o listă de clienți importanți pentru mine, care nu lansează un produs nou până semnez eu că am verificat eticheta! Și acest lucru este îmbucurător pentru mine!”
Diana nu doar a participat la proiect, ci a reușit să devină câștigătoare a acestuia. În urma victoriei, ea a devenit membră AFAM (Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova): „Așadar, valoarea adusă de proiect nu este una materială [asemenea unui grant] și de moment, dar de creare a mecanismelor și procedurilor care să te ajute pe termen mediu și lung”.
Despre astfel de proiecte pentru femeile care vor să-și urmeze visul în domeniul afacerilor, Diana spune: „Eu nu cred în învingători care iau locul 1, 2 etc. Eu cred în oameni care își doresc ceva cu ardoare, cre depun efort, care găsesc un sens/rost în ceea ce fac și care se bucură să fie utili celor din jur”.
Cum poți participa și tu la Queen Innovation Challenge
Pentru acest an deja a fost anunțată lansarea proiectului Queen Innovation Challenge în Moldova, care are scopul de a ajuta femeile antreprenoare să identifice soluții inovative pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă în dezvoltarea afacerii.
Proiectul, programat să înceapă pe 1 aprilie, va identifica și ulterior va conecta cu formatori internaționali 10 femei antreprenoare locale. Participantele selectate vor avea oportunitatea să se conecteze cu experți din Polonia, dar și din alte țări care vor contribui la amplificarea și valorificarea potențialului afacerii tale.
Acest proiect este perfect pentru tine dacă:
# gestionezi o afacere în Moldova, în într-unul dintre domeniile: managementul resurselor naturale, dezvoltare și transformare economică, agricultură și dezvoltare rurală, sectorul social și de sănătate, precum și altele;
# ești axată pe tehnologiile eco și pe soluțiile inteligente, provocări de informare și comunicare (ICT), soluții anti-COVID și medii urbane tehnologizate (smart city);
# cunoști limba engleză la nivel de comunicare.
Doritoarele de a participa la acest proiect trebuie să completeze acest formular până pe 30 aprilie.
Mai multe detalii despre proiect poți găsi pe această pagină de Facebook.