Comerțul moldo-american constituie 1 % din totalul exporturilor țării. Vindem produse agroalimentare, cumpărăm autovehicule

Comerț
Foto:unsplash.com

Ca urmare a crizei regionale de securitate declanșate în februarie 2022, exporturile de bunuri ale Republicii Moldova pe direcție estică se vor reduce drastic din cauza distrugerii sau inaccesibilității infrastructurii de transport, creșterii costurilor de tranzacție și altor motive. Pentru ca diminuarea exporturilor pe direcție estică să nu afecteze contul curent al țării, veniturile bugetului public, gradul de ocupare a forței de muncă etc., sunt necesare măsuri de impulsionare a exporturilor pe alte piețe.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat o analiză în care a arătat istoricul comercial al relației bilaterale moldo-americane.

Actualmente, volumul comerțului bilateral cu bunuri între Republica Moldova și SUA este destul de redus. În cadrul exporturilor Moldovei, livrările în SUA au constituit în ultimii cinci ani doar 0,8-1 % din exportul total de bunuri, SUA situându-se pe locul 18-20 în topul partenerilor comerciali la export ai Moldovei. În ceea ce privește importul, livrările din SUA au reprezentat 1,3-1,5 % din importul total de bunuri al Republicii Moldova, SUA plasându-se pe locul 14-15 în topul partenerilor comerciali la import.

Unul dintre factorii care deprimă comerțul bilateral este existența barierelor tarifare. Conform Programului tarifar armonizat al SUA. Republica Moldova este inclusă în grupul țărilor în curs de dezvoltare (grupul A) care beneficiază de Sistemul Generalizat de Preferințe (SGP) al SUA. Cu toate acestea, efectele SGP pentru Moldova nu sunt mari: în anul 2020, mai puțin de un sfert din exporturile de produse agro-alimentare din Moldova în SUA au fost eligibile pentru SGP.

Comerțul dintre Republica Moldova și SUA, mil. USD

Caracteristicile comerțului cu bunuri între SUA și Republica Moldova

În anul 2021, Republica Moldova a exportat în SUA bunuri în valoare de 31,7 milioane de dolari și a importat bunuri în valoare de 107,4 milioane de dolari. Deficitul comercial a constituit 75,7 milioane de dolari, în creștere cu 77 % față de anul 2020.

Principalele categorii de bunuri exportate în SUA în anul 2020 au fost:
# produse agroalimentare (46 % din exportul total în SUA);
# produse ale industriei chimice (17 %);
# materiale plastice și articole din material plastic (15 %);
# materiale textile și articole din aceste materiale (13 %), mobilă și părți de mobilă (2 %).

La import din SUA au prevalat categoriile:
# vehicule și echipamente de transport (29 %);
# mașini, aparate, echipamente (18 %);
# instrumente și aparate optice, fotografice, de măsură, de control, medico-chirurgicale (16 %);
# produse ale industriei chimice (15 %);
# produse agro-alimentare (9 %).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente