România interzice navele ruseşti în porturile din Marea Neagră sau de pe Dunăre

portul-constanta
Foto:profit.ro

Potrivit Autorității Navale din România, navele înmatriculate în Rusia nu vor mai putea să acosteze în porturile românești de la Marea Neagră sau de pe Dunăre.

Interdicția, stabilită la nivel european, este valabilă începând cu duminică, 17 aprilie, și este aplicabilă inclusiv iahturilor şi ambarcațiunilor de agrement, informează Libertatea.ro.

În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat pe 8 aprilie un nou pachet de sancțiuni contra țării conduse de Vladimir Putin, al cincilea adoptat de la începutul invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Noul pachet include interdicția de intrare în porturile UE pentru navele înmatriculate sub pavilionul Rusiei, după 16 aprilie, cu precizarea că vor fi permise derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutor umanitar și energie.

Astfel, începând cu data de 17 aprilie 2022, ora 00.00, „se interzice accesul în porturile românești al oricărei nave înmatriculate sub pavilionul Rusiei, inclusiv al navelor care și-au schimbat pavilionul rus în pavilionul oricărui alt stat sau care și-au schimbat înmatricularea în Rusia în înmatricularea în oricare alt stat, după 24 februarie 2022”, a transmis Autoritatea Navală Română.

Interdicția nu se va aplica în cazul unei nave care are nevoie de asistență și care caută un loc de refugiu sau care are nevoie de o escală de urgență într-un port din motive de siguranță maritimă sau din motive de salvare a unor vieți omenești pe mare.

Prin „navă”, se înțelege un iaht cu lungimea de 15 metri sau mai mare, care nu transportă mărfuri și care nu transportă mai mult de 12 pasageri, se mai arată în Decizia Consiliului din 8 aprilie privind măsuri restrictive împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Pentru a fi la curent cu ultimele evenimente din Ucraina, urmărește livetextul de aici.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente