Nicanor Buzovoi este un producător agricol din țara noastră care cultivă de ani buni grâu de soiuri autohtone și spune că acestea oferă o serie de avantaje față de cele de import, cum ar fi rezistența la secetă și îngheț, dar și prețul de achiziție. Mai mult, acesta spune că soiurile autohtone pot oferi și un avantaj economic. Acest lucru depinde de efectuarea la timp a lucrărilor și de respectarea în totalitate a recomandărilor agro-tehnologice.
În condițiile în care toamna trecută nu au fost ploi și a fost semănat în sol uscat, grâul a răsărit deja primăvara, iar în prezent este la etapa de înfrățire. Din această cauză, recolta ar putea înregistra o scădere cu 10-20 la sută, dar depinde de mai mulți factori, inclusiv cultura premergătoare, calitatea solului, și ar putea fi compensată chiar și de condițiile agro-meteorologice.
„Soiurile autohtone fac față, sunt bune, iar prețul de achiziție a materialului semincer e mai convenabil. Folosesc nu doar semințe de grâu, ci și de porumb autohtone. Am avut și 7,5 tone la hectar de grâu, iar la porumb anul trecut am recoltat 11 tone de grăunțe la hectar”, a menționat Nicanor Buzovoi.
Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” efectuează de cinci ani o analiză comparativă a soiurilor de grâu de origine autohtonă şi din regiunile învecinate, dar şi din statele europene. Aceasta a arătat că, în anii favorabili, unele soiuri de import au un potenţial înalt de producţie, iar în cei secetoşi, cum sunt deseori în ţara noastră, îşi pierd semnificativ productivitatea în comparație cu cele autohtone, care oferă un grad mai înalt de stabilitate.
Pe loturile experimentale ale institutului, soiurile autohtone au depăşit nivelul de productivitate al celor din străinătate. De asemenea, ele sunt mai bine adaptate la condiţiile de mediu ale ţării noastre, în special, la schimbările climaterice, lucru confirmat în sezonul agricol din 2020, care a fost secetos, dar şi cel din 2021, cu exces de umiditate.
Pe parcursul celor aproape 80 de ani de existenţă, ICCC „Selecţia” a creat mai bine de 370 de soiuri şi hibrizi de diferite culturi – grâu şi orz de toamnă şi de primăvară, lucernă, floarea-soarelui, soie, fasole, mazăre, măzăriche, sfeclă de zahăr.