Moldovagaz a solicitat din partea Gazprom extinderea termenului de efectuare a auditului datoriilor istorice

gaze
Foto:Moldovagaz/Facebook

Moldovagaz a anunțat, marți, că a expediat către Gazprom o cerere privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitoare la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice după ce autoritățile moldovenești au eșuat să contracteze o companie de audit din cauza războiului din Ucraina.

Conform protocolului din 29 octombrie 2021, acest acord urmează să fie semnat până la 1 mai 2022.

La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor naturale dintre Republica Moldova și Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari.

Potrivit Nataliei Gavrilița, licitația pentru a găsi o companie internațională de audit a eșuat pentru că nicio companie nu dorește să efectueze un astfel de audit în condițiile în care în vecinătate are loc un razboi.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat pe 18 martie două scenarii pentru această situație.

„Primul ar fi să se convină ca termenul de 1 mai să fie amânat pentru o altă dată. Al doilea scenariu este ca Gazprom să decidă să nu mai furnizeze gaze şi atunci vom ieşi pe piaţă şi vom cumpăra gaze de pe piaţă. Noi ne pregătim şi de scenariul doi. Acum capacităm Energocom, lucrăm la un proiect, iar în luna mai va fi şi decizia BERD pe acest subiect, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventuale capacităţi de stocare a gazelor sau capacităţi de procurare. Stocarea o vom face în România”.

În cazul în care Gazprom va sista furnizarea către Republica Moldova, Energocom va obţine prerogativele necesare pentru a cumpăra gaze de pe alte piețe.

„La Guvern va fi aprobat proiectul privind modificarea legii gazelor, care prevede obligativitatea asigurării stocurilor de gaze. În luna mai, dacă vor fi preţuri bune, am putea procura gaze pentru 10 zile, dacă preţurile vor fi mari, putem cumpăra cantităţi mai mici. În perioada de vară nu există o problemă de volume, ci de preţ”, a mai spus Andrei Spînu.

Uniunea Europeană are un plan de urgență pentru a ajuta Ucraina și Moldova cu fluxuri inverse de gaze naturale în cazul în care războiul din Ucraina va provoca întreruperi ale aprovizionării din Rusia, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente