Proiect de sprijin pentru familiile cu copii refugiate în Republica Moldova

275075159_4869231706459149_3654803489816359748_n
Foto:The Moldova Project

De la începutul invaziei ruse în Ucraina mai mult de 360 de mii de refugiați au traversat frontiera cu Republica Moldova iar peste 120 mii se află încă pe teritoriul țării noastre, aproape jumătate dintre ei fiind copii. Aceste persoane au fost nevoite să lase în urmă tot ce era mai important pentru ei, inclusiv membri ai familiilor, de care s-au despărțit în grabă, sub tunetele exploziilor și alarmele sirenelor, fără nicio pregătire și fără o destinație clară.

Astăzi o mare majoritate acestor persoane sunt traumate de cele văzute și auzite, și de perspectiva viitorului în care localitățile, casele și familiile lor nu vor mai fi la fel. Echipa The Moldova Project a asistat refugiați ucraineni la diferite etape de aflare a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la vamă și în centre de plasament, și a asistat la multe discuții cu mame refugiate copleșite de tristețe și spaimă, dar și la conversații mult prea mature între copiii lor, chiar și de 5-6 ani, care știau ce se întâmplă și de ce plâng mamele lor. În timp ce ajutorul cu mâncare, haine, și cazare este esențial pentru siguranța imediată a refugiaților, pe termen lung este nevoie și de alte tipuri de intervenții pentru ca aceste persoane să facă față emoțional noilor circumstanțe, și să se simtă cât de cât stăpâne pe viețile lor.

Asociația Obștească „The Moldova Project”, deși specializată în combaterea vulnerabilități sociale a familiilor numeroase din mediul rural, a decis să extindă ajutorul său și la familiile refugiate cu copii, lansând de la 1 aprilie 2022, cu ajutorul Organizației umanitare „Plan International” un proiect multidisciplinar adresat părinților și copiilor refugiați în Moldova, numit „Moldova4Ukraine”. Mai exact, proiectul va include specialiști precum cadre didactice, juriști, psihologi, art-terapeuți și animatori pentru copii, care vor circula de câteva ori pe săptămână la centre de cazare a refugiaților și vor desfășura activități de terapie prin artă și joc cu copiii, activități educaționale de tip „after-school” cu copiii de vârstă școlară, ședințe de consiliere pe teme legale și sociale cu părinții, ședințe de consiliere psiho-emoțională pentru părinți și copii, și ședințe de educație parentală. De asemenea, Asociația va colabora cu școli, autorități locale, și alți membri ai comunităților în care se află centrele de refugiați pentru a dezvolta o rețea de specialiști locali care să susțină cât mai eficient familiile refugiate în comunitățile respective. Pe lângă acestea, vor mai fi distribuite și 700 de seturi de rechizite pentru copiii școlari și 500 de seturi cu produse de igienă pentru adulți și bebeluși.

Aceste activități și donații au scopul de a ajuta copiii și părinții refugiați care au ales să rămână în Moldova să se simtă în siguranță, să se încadreze cu succes în societate, și, bineînțeles, să facă față psiho-emoțional tuturor schimbărilor generate de războiul din țara lor. Nu mai puțin important este scopul echipei The Moldova Project de a transmite părinților și copiilor ucraineni că nu sunt singuri și că încă mai există bunătate și dragoste necondiționată în lume.

Proiectul „Moldova4Ukraine” este implementat de Asociația Obștească “The Moldova Project” cu sprijinul financiar al Organizației Umanitare „Plan International Ireland”. Durata acestuia va fi de minim șase luni și va ajunge la familiile de refugiați cu copii minori cazate la centre de refugiați din raioanele Anenii Noi, Hîncești, Criuleni, Cimișlia, Călărași și Mun. Chișinău.

Pentru mai multe detalii despre proiectele Asociației Obștești „The Moldova Project” contactați:
# www.themoldovaproject.org
# https://www.facebook.com/themoldovaproject
# [email protected]

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente