La sfârșitul anului 2021, datoria externă brută a Republicii Moldova a s-a majorat cu 6,8 % și a totalizat puțin peste 9 miliarde de dolari, ceea ce constituie 65,9 % raportat la PIB. Aceste date au fost prezentate de Banca Națională a Moldovei.
Cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (69,6 %), care a constituit 6,3 miliarde de dolari, fiind în creștere față de finele anului 2020 cu 4,3 %. Datoria externă pe termen scurt a crescut cu 13,1 % pe parcursul anului 2021 și a constituit 2,7 miliarde de dolari.
Datoria externă publică a reprezentat 30,3 % din totalul datoriei externe și s-a majorat cu 12,4 la sută de la începutul anului, iar datoria externă privată a crescut cu 4,6 la sută față de 31.12.2020, având o pondere de 69,7 la sută din total.
Administrația publică are cel mai mare sold de datorii externe și constituie 606 milioane de dolari, Banca Centrală – 92 de milioane de dolari, investiții directe (creditare intragrup) –916 milioane de dolari, societăți financiare [n.r. cuprinde unităţile instituţionale a căror funcţie principală constă în finanţarea, adică colectarea, transformarea şi redistribuirea disponibilităţilor financiare. Resursele principale ale acestor unităţi sânt constituite din fonduri provenind din angajamentele contractate (depuneri, bonuri, obligaţiuni etc.) şi din dobânzi primite.] – 303 milioane de dolari, societăți nefinanciare [n.r. acest sector include activitatea agenţilor economici nefinanciari, cu autonomie financiară, indiferent de forma de proprietate] – 676 de milioane de dolari.
Datoria externă brută reprezintă obligațiile unei țări față de creditorii din străinătate și cuprinde atât datoria guvernamentală, cât și datoria contractată de beneficiari privați (persoane juridice și/sau fizice).
Sursă foto: depositphotos.com.