Datoria externă brută a Moldovei a constituit în anul 2021 circa 66 % din PIB sau 9 miliarde de dolari

Lei
Foto:Depositphotos.com

La sfârșitul anului 2021, datoria externă brută a Republicii Moldova a s-a majorat cu 6,8 % și a totalizat puțin peste 9 miliarde de dolari, ceea ce constituie 65,9 % raportat la PIB. Aceste date au fost prezentate de Banca Națională a Moldovei.

Cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (69,6 %), care a constituit 6,3 miliarde de dolari, fiind în creștere față de finele anului 2020 cu 4,3 %. Datoria externă pe termen scurt a crescut cu 13,1 % pe parcursul anului 2021 și a constituit 2,7 miliarde de dolari.

Datoria externă publică a reprezentat 30,3 % din totalul datoriei externe și s-a majorat cu 12,4 la sută de la începutul anului, iar datoria externă privată a crescut cu 4,6 la sută față de 31.12.2020, având o pondere de 69,7 la sută din total.

Administrația publică are cel mai mare sold de datorii externe și constituie 606 milioane de dolari, Banca Centrală – 92 de milioane de dolari, investiții directe (creditare intragrup) –916 milioane de dolari, societăți financiare [n.r.  cu­prin­de unităţile instituţionale a căror funcţie prin­cipală constă în finan­ţarea, adică colectarea, trans­for­marea şi redistribuirea dispo­ni­bilităţi­lor finan­ciare. Resursele principale ale aces­tor unităţi sânt constituite din fonduri provenind din anga­ja­mentele contractate (de­pu­neri, bonuri, obliga­ţiuni etc.) şi din dobânzi primite.] – 303 milioane de dolari, societăți nefinanciare [n.r. acest sector include activitatea agenţilor economici nefinanciari, cu autonomie financiară, indiferent de forma de proprietate] – 676 de milioane de dolari.

Datoria externă brută reprezintă obligațiile unei țări față de creditorii din străinătate și cuprinde atât datoria guvernamentală, cât și datoria contractată de beneficiari privați (persoane juridice și/sau fizice).

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente