(foto) Între sentință și binecuvântare. Primele semne că părul tău e creț și etapele prin care vei trece pentru ca să-l îmblânzești

Valeria Vitalina
Foto:#diez

Multe dintre poveștile despre modul în care oamenii au descoperit că au părul ondulat sau creț încep cu „întotdeauna mi-am urât părul și nu aveam idee ce să fac cu el ca să se aranjeze”, „părul meu semănă cu o păpădie dacă îl pieptăn sau dacă interacționează cu apa” sau „placa de îndreptat părul nu a lipsit niciodată din rutina mea zilnică de aranjare a părului”. Dacă te-ai regăsit în cel puțin una dintre aceste fraze, felicitări! Este foarte probabil că, de fapt, nu ai o eroare genetică sau un haos incontrolabil în locul părului strălucitor și neted pe care te-ai obișnuit să-l vezi pretutindeni, dar ai părul ondulat sau creț.

Toate aceste nedumeriri însă vin din faptul că, până nu demult, o bună parte dintre imaginile hollywoodiene, acelea pe care le tot vedem prin reviste sau la TV încă din copilărie, majoritatea produselor de îngrijire a părului, campaniile de promovare a acestora și modalitățile de îngrijire a părului au fost orientate către publicul-țintă, care în opinia producătorilor constă în persoane cu „păr ascultător”. Cu toate astea, chiar dacă pare de necrezut, se estimează că circa 65 % dintre oameni au părul creț natural. În acest sens, odată cu dezvoltarea ideii de acceptare de sine și de diversitate, industria frumuseții oferă o mulțime de opțiuni de îngrijire pentru acest tip de păr, pentru ca acesta să arate în cel mai bun mod posibil.

Semnele care denotă că ai putea avea părul creț

La fel cum înțelegerea tipului tău de piele este crucială pentru implementarea unui regim eficient de îngrijire a acesteia, determinarea tipului tău real de păr joacă un rol important în eficacitatea rutinei zilnice de îngrijire a sănătății acestuia și a aspectului plăcut.

Dacă te întrebi cum este părul tău de fapt și care este potențialul acestuia, îți sugerăm cinci semne care îți arată spre faptul că părul tău este de fapt ondulat sau creț. Menționăm că dacă ai folosit până în prezent o mulțime de unelte fierbinți de aranjare a părului și/sau uscătoare de păr la cea mai înaltă temperatură, ai făcut proceduri precum îndreptarea acestuia cu cheratină, tratament cu botox etc., iar hidratarea sistematică a părului nu îți e cunoscută, aceste semne pot fi mai puțin evidente.

Așadar, iată semnele că părul tău poate fi tot numai inelușe sau valuri.

# Părul tău devine independent și creativ atunci când există umiditate

Indiferent că este vorba de ploaie, ninsoare, ceață sau pur și simplu nivelul de umiditate de afară este mărit, părul tău fie capătă volum și devine „pufos”, fie formează pe alocuri onduleuri. Aceste fire care par a fi electrizate sunt de fapt în necesitate disperată de hidratare și încearcă să o ia din atmosferă.

10 Struggles You Will Relate To If You Are A Curly-Haired Girl | Hauterfly

# Coafurile cu onduleuri țin mai mult decât cele care presupun îndreptarea părului

Atunci când îți aranjezi părul (aici ne referim la tot felul de onduleuri cu ajutorul accesoriilor sau al utilajelor fierbinți), coafura rămâne pe loc și a doua sau a treia zi, iar când este îndreptat, se ondulează după câteva ore.

# Atunci când nu îl usuci sau când îl aranjezi după cum o faci de obicei, îți dai seama că părul tău nu-i nici drept, nici creț, ci mai degrabă are o formă ciudată

De asemenea, acest lucru este vizibil îndeosebi atunci când îl lași în voia sa, fără să-i faci nimic, după ce l-ai spălat. Totuși, în aceste condiții, părul fin și ondulat va fi predispus să devină aproape drept atunci când va fi uscat, cu toate că, în formă umedă, onduleurile sunt mai evidente. În acest caz, are nevoie de fixare și hidratare, dar despre asta mai târziu.

Mai mult, la mare, părul ondulat are proprietatea să își manifeste mai mult potențialul odată ce a interacționat cu apa sărată, fiindcă aceasta are proprietăți de fixare și de creare a volumului. Părul creț cu o porozitate mai mare (despre asta vom povesti mai jos) va fi mai predispus să obțină foarte mult volum și să pară mai deshidratat, mai pufos.

13 Struggles Only Girls With Frizzy Hair Understand

# După pieptănat sau uscat rapid cu ajutorul uscătorului, părul tău devine pufos, iar firicelele nedorite parcă formează un nimb deasupra capului

Cea mai mare durere a tuturor crețelor și a tuturor creților este partea cu pieptănatul. Părul creț este mai predispus la încâlcire și se dă cu mare efort la pieptănat. Mai mult, odată pieptănat, devine voluminos, electrizat și, din nou, pufos. În cazul părului ondulat, cu o porozitate scăzută, acesta va fi mai ușor pieptănat, iar după pieptănare va deveni practic drept. Totuși, o parte dintre onduleuri vor reveni după câteva ore sau mai repede în cazul umidității.

# Ai impresia că este cel mai imprevizibil și incontrolabil lucru din viața ta

Părul tău necesită eforturi deosebite pentru a arăta îngrijit și neted, iar orice mici circumstanțe pot să schimbe acest lucru. Volumul poate apărea în mod natural, de parcă a fost împrăștiat haotic, adică în locurile nedorite sau nepotrivite și asta poate arăta ciudat sau chiar frustrant.

Annual pass refunds - Deals & Money - TouringPlans Discussion Forums

Cum afli care este textura părului tău și de ce ai nevoie să o cunoști

Dacă ai ajuns până aici și te-ai regăsit în aceste semne generale ale părului creț sau ondulat, trebuie să știi că pentru a adopta o rutină zilnică corectă și potrivită pentru tine, este important să cunoști care sunt tipurile tale de păr și scalp. Deși despre îngrijire vom discuta detaliat într-un alt articol, este important de menționat faptul că părul este o materie moartă, iar unicul lucru pe care îl putem face pentru el este să îi oferim o îngrijire și o „mascare” cosmetică. Scalpul însă este unica chestie vie din toată această construcție. Tocmai de asta șamponul îl alegem conform tipului scalpului, iar toate celelalte produse de îngrijire – conform tipului părului.

Așadar, să vedem care sunt tipurile texturilor părului. Aici, pentru a nu crea situații confuze cu calificative precum drept, aproape drept, puțin ondulat, ondulat, creț sau foarte creț, vom delimita aceste tipuri cu niște combinații de cifre și litere care, odată explicate, vor avea sens și pentru tine.

În general, există patru tipuri de bază de texturi ale părului: drept (1), ondulat (2), creț (3), foarte creț, cunoscut ca o coafură afro (4).

dreamstime.com

# 1A – par subțire și moale, nevoluminos, poate fi foarte pufos datorită lejerității și se murdărește rapid.

# 1B – păr de densitate medie, rădăcinile păstrează volumul mediu.

# 1C – păr gros și aspru, menține bine volumul.

# 2A – părul are densitate medie care formează un onduleu în formă de litera S abia vizibil, cel mai adesea de jumătate de lungime, poate să nu aibă suficient volum. Fără coafare, arată ca o încrucișare între părul drept și cel creț.

# 2B – buclele sunt în formă de S vizibil, iar onduleul poate începe chiar de la scalp. Adesea, mai pufos pe partea superioară a părului, iar pe parcursul lungimii bucla își pierde din formă.

# 2C – un amestec de păr ondulat și creț. Își menține forma îndreptată mai puțin timp decât tipurile menționate mai sus și se ondulează instantaneu la interacțiunea cu umiditatea.

# 3A – bucle mari, bine definite, în formă de S. Părul tinde să fie creț, dar atunci când este îndreptat și coafat, păstrează bine o formă dreaptă și strălucește.

# 3B – buclele sunt medii ca circumferință, mai dense și mai rigide, mai puțin predispuse la îndreptare, își păstrează foarte bine forma naturală și au o porozitate medie.

# 3C – cele mai mici dintre bucle. Părul este mai gros și mai dens decât tipurile anterioare, așa că pare mai voluminos datorită faptului că are o porozitate medie spre înaltă, adică este predispus la a fi mai pufos.

# 4A – părul de acest tip formează spirale mici și clare, este subțire, predispus la deteriorare, foarte fragil și necesită o hidratare intensă.

# 4B – cel mai adesea, o buclă sub formă de zigzag, cu duritate și grosime. În starea sa naturală, o buclă de acest fel este cu circa 75 % mai scurtă ca lungime decât în forma sa îndreptată.

# 4C – cel mai neascultător și aspru dintre toate tipurile de păr, poate fi spiralat, dar de obicei nu are un onduleu clar, este foarte greu de pieptănat și extrem de pufos, cu o porozitate foarte înaltă.

De menționat este faptul că, de cele mai multe ori, părul poate îmbina în sine mai multe tipuri de onduleuri, adică, de exemplu, pe partea frontală părul poate forma bucle bine definite, „strânse”, de tipul 3A-3B, iar pe cealaltă, acesta poate fi mai degrabă ondulat decât creț, de tipul 2C.

Când vorbim despre structura părului, ne referim în mod special la grosimea șuvițelor, care poate afecta modul în care părul tău va menține coafurile și cum reacționează la anumite produse. În general, părul tău se poate împărți în trei categorii: fin, mediu și gros.

Porozitatea se referă la capacitatea părului tău de a absorbi umezeala și produsele aplicate. Deși nu este o noțiune discutată la fel de frecvent precum tipul și structura părului, cunoașterea a cât de poros este părul te poate ajuta să determini ce fel de produse ar trebui să utilizezi pentru efectul dorit.

„Am aflat că părul meu e creț.” Etapele prin care treci la început

Știm că această noutate poate fi una șocantă, dar, să știi, nu ești singur(ă) în acest drum. Ne-am propus să te însoțim și să îți explicăm ce se va întâmpla, etapizat, până vei ajunge la un moment de dragoste necondiționată, pură, față de inelușele și onduleurile tale (asta ar putea dura câțiva ani). Relația cu podoaba capilară se armonizează în timp. Prin urmare, nu te grăbi și savurează fiecare etapă prin care cu siguranță vei trece.

#1. Negare

Îți pare că pământul ți-a căzut pe umeri și acum ca un titan trebuie să-l duci, plângi fără motiv și nu știi cum să le zici celor apropiați despre ce s-a întâmplat. Te gândești că poate ploaia e de vină, poate vântul, poate nu ești creață și mai trebuie să testezi vreo două-trei metode ca măcar una să arate negativ. Dar nu, cârlionții tăi sunt acolo, mereu au fost și vor fi. Dacă le negi existența, ei nu vor dispărea.

Health Tips | Healthy Life Ideas | Health Care News | Home Remedies For  Health | Expert Weight Loss

#2. Negocieri

Bine, ai bucle, pline de frizz, complet neînțelese, dar cel mai important e că sunt ale tale. Aici încep negocierile, începi să le convingi să se aranjeze frumos, nu le mai ascunzi, nu le mai întinzi. Etapizat, le îmbunezi cu câte un pic de hidratare și proteină, iar ele, fiind cu personalitate, uneori te bucură cu volum, alteori te învață minte cu mult frizz. A zis cineva că negocierile mereu se termină cu un rezultat pozitiv?â

#3. Acceptare

Etapa asta e complicată, vine după multă negare și după nenumărate negocieri. Într-un final, ghidat(ă) de proverbul popular, adaptat la realitățile contemporane, „structura podoabei capilare nu se alege”, închizi ochii la toate capriciile buclelor și începi să te bucuri de existența lor.

brave-curly-hair-gif | Just Another Blog From a Woman

#4. Obsesie

Ai crezut că acceptarea e ultimul lucru care se întâmplă? Ha! Ha, ha! Ha, ha, ha! Acum să vină obsesia! Vei cumpăra produse, multe produse, prea multe produse pentru îngrijirea părului creț. Baia, apoi dormitorul, apoi bucătăria se vor umple cu balsamuri, măști, uleiuri, produse de styling, prosoape cu microfibră, difuzoare etc., totul pentru păr creț. Va fi greu să te oprești, foarte greu. Casierii (casieriele) de la magazinele cu produse de îngrijire te vor cunoaște deja după nume, iar magazinele online nu te vor mai complica cu introducerea pentru a o suta oară a cartelei. Banii tăi vor fi banii lor deja, e o capcană, un labirint cu o singură ieșire și va trebui să o cauți mult timp.

#5. Mândrie

După identificarea unei rutine corecte, buclele tale alintate de atâta grijă s-au cumințit și sunt gata să strălucească. Acum, nimic nu poate înlocui lacrima de mândrie pe care o scapi când îți vezi reflexia în vitrinele de pe străzi. De-un drag!

Curly Hair GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Teste

Testele pentru determinarea necesităților părului sunt foarte simple. De regulă, pentru ca podoaba capilară și fiecare creț individual să arate bine, este nevoie de o balanță dintre hidratare și proteină, dar și determinarea porozității părului.

Pentru a determina porozitatea părului, pot fi efectuate mai multe teste. Am selectat trei exemple care sunt și cele mai simple.

Notă: toate testele se fac utilizând fire de păr curate, fără produse de styling pe ele. De asemenea, firele utilizate (în cazul anumitor teste) vor fi cele căzute natural, nu trase forțat (smulse sau căzute pe pieptene).

Testul paharului cu apă

Se ia un fir (sau mai multe) de păr și se pune într-un pahar cu apă, se lasă acolo patru minute, timp în care se poate observa dacă firul plutește deasupra apei, e la mijloc sau a căzut la fundul paharului.

Interpretarea rezultatelor. Dacă firul de păr plutește la suprafața apei, înseamnă că porozitatea este scăzută. Cuticulele firelor sunt practic lipite, ceea ce face părul greu de uscat, dificil de aranjat. De asemenea, în acest caz, se observă lipsa de volum și elasticitate.

Dacă firul de păr se balansează la mijlocul paharului, felicitări, porozitatea este echilibrată. Cuticulele sunt semideschise, respectiv părul e ușor manevrabil.

Dacă firul de păr se duce la fundul paharului, porozitatea este ridicată. Părul absoarbe foarte rapid apa. Cuticulele sunt înclinate, respectiv părul se usucă foarte repede. În acest caz, părul adesea este deteriorat, cu mult frizz, se încâlcește ușor, deși absoarbe produsele de hidratare.

Conform testelor, aparent, părul prietenei mele are porozitate scăzută, iar al meu are porozitate medie spre ridicată.

Testul cu pulverizatorul

Alege o porțiune de păr și pulverizează apă.

Interpretarea rezultatelor. Dacă apa rămâne la suprafața părului (sub formă de mărgeluțe), porozitatea este ridicată, iar dacă apa este absorbită instant, porozitatea este scăzută. Dacă apa rămâne la suprafața părului, după care e absorbită, porozitatea este medie.

Testul atingerii

Ia câteva fire de păr și plimbă degetele de la capete până la rădăcini. Dacă simți denivelări, porozitatea este ridicată. Dacă părul e fin, porozitatea este scăzută. În acest caz, părul meu are o porozitate ridicată, iar al colegei mele are porozitate scăzută.

Testul pentru determinarea necesității de proteină sau hidratare

Ia câteva fire de păr, umezește-le cu apă și întinde-le.

Interpretarea rezultatelor. Dacă firele se întind, nu se rup și revin la forma inițială, felicitări, părul tău e într-o stare perfectă.

Dacă firele nu se întind și se rup imediat, ai nevoie de hidratare. Dacă firele sunt elastice, dar se rup sau nu își revin la forma inițială, e nevoie de un tratament cu proteine.

Testul la proteină

Se ia un fir de păr căzut natural, se învârte pe degetul arătător, se întinde și se observă comportamentul acestuia.

Interpretarea rezultatelor. Dacă firul de păr se rupe imediat, e posibil să aibă prea multă proteină. Părul care se întinde la aproximativ 30 % și revine la forma inițială este echilibrat din punct de vedere proteic. Părul care se întinde mai mult de 50 % și nu mai revine la forma inițială are nevoie de proteină.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente