Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost audiat în parlament cu privire la diminuarea rezervelor valutare de stat

Armașu

Deputații l-au audiat pe șeful BNM, Octavian Armașu, pe marginea subiectului diminuării rezervelor de stat care constitute peste 600 de milioane de dolari.

„La data 30 martie, activele oficiale de rezervă au constituit de 3,4 miliarde de dolari SUA, în scădere cu 647,3 milioane de dolari comparativ cu luna octombrie 2021, când activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei au atins maxima istorică de 4,7 miliarde de dolari. Această scădere s-a produs în urma a două șocuri externe:
# criza pe piața resurselor energetice care s-a acutiza în toamna anului 2021;
# escaladarea situației geopolitice din regiune, războiul din Ucraina.

Pentru a face față acestor situații, BNM a făcut intervenții de vânzare pe piața valutară locală pentru a stabiliza cursul valutar și pentru a satisface cererea de valută din partea populației.

În perioada noiembrie 2021-martie 2022, BNM a intervenit prin vânzări de 721,1 milioane de dolari”, a declarat Octavian Armașu.

Radu Marian l-a fost întrebat în cât timp BNM își va restabili rezervele valutare.

„În prezent, am trecut în regim de procurare de valută, am reușit să cumpărăm 11,2 milioane de dolari. De asemenea, la majorarea activelor oficiale de rezervă vor contribui și donațiile din partea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Armașu.

Oleg Reidman l-a întrebat cum BNM a stabilizat inflația dacă în Moldova nu prea se simte acest lucru.

„Dacă noi nu am fi intervenit pe piață prin vânzarea valutei, noi am fi avut o depreciere a leului semnificativă și ar fi influențat importul, prin urmare și prețurile de pe rafturi ar fi putut mai mari.  Prin aceste intervenții noi am scos din piață 8 miliarde de lei exces de lichidități care și în condiții normale au o presiune inflaționistă puternică, în condițiile de astăzi, retragerea lor ne va ajuta și mai mult să reducem din presiunea inflaționistă care vine din partea creditelor și altele”, a spus Armașu.

Alla Darovannaia a solicitat de la BNM să creeze mecanisme prin care să ajute cetățenii să achite ratele la credite.

„Noi vrem să descurajăm creditarea pentru că se iau prea multe credite, populația intră prea mult în datorii și acești bani se duc în consum, acest consum pune presiune de importuri care la rândul său pune presiune pe rezervele noastre valutare. Iată cum funcționează acest cerc. Noi trebuie să majorăm ratele la credite. Acesta este prețul pentru care societatea trebuie să achite pentru stabilitate”, a declarat Armașu.

Vlad Batrîncea a spus că: „BNM nu a justificat diminuarea rezervei valutare, fapt care trezește bănuieli rezonabile despre modul cum s-a gestionat această criză”.

Prin urmare, deputatul socialist, invocă faptul că parlamentul trebuie să ofere vot de neîncredere guvernatorului BNM, Ocravian Armașu.

Hotărârea de parlament urmează să fie analizată de comisia de profil într-un termen stabilit de lege.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente