Ucraina a propus formula de neutralitate a țării. Ce înseamnă acest lucru

Negocieri
Foto:captură Ukraina 24/Youtube

Azi, la Istanbul a avut loc o nouă rundă de negocieri între părțile ucrainene și ruse. Ele au fost organizate de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. La acest eveniment se află și oligarhul rus Roman Abramovici.

UPDATE.

În urma rezultatelor primei zile de negocieri la Istanbul, delegația rusă anunță că va înceta acțiunile militare în două direcții – Kiev și Cernihiv, transmite agenția rusească de presă RIA.

Conform președintelui delegației ruse, Vladimir Medinski, vor fi implementați doi pași pentru detensionarea conflictului cu Ucraina:
# în sfera militară – o reducere drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv
# în sfera politică – posibilitatea unei întâlniri între Putin și Zelenski concomitent cu parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe.


Mâhailo Podoleak a explicat cum va fi implementat Acordul de garantare a securității internaționale a Ucrainei.

„De la început se va organiza un referendum unde populația se va expune pe marginea acestui document. Apoi, acesta va fi ratificat de parlamentele statelor garante ale acordului și de Rada Supremă. Cu alte cuvinte, noi trebuie să obținem acodrul populației pentru a face acest pas”, a explicat Podoleak.

Despre Crimeea.

„Acest subiect se referă în alt punct din acord. Ucraina și Rusia își rezervă dreptul de a organiza timp de 15 ani negocieri bilaterale cu privire la statutul Crimeei și a Sevastopolului. Ambele țări nu vor folosi, în acest timp, armele pentru soluționarea conflictelor din aceste regiuni.”

Despre Donbas.

„Și această problemă este vizată în acordul propus de noi. Soluționare conflictului din regiunile Luhansk și Donețk vor fi puse pe masa negocierilor între președintele Ucrainei și cel al Federației Ruse.”

David Arahamia, șeful delegației ucrainene a declarat că „Referendumul poate avea loc doar pe timp de pace”.

Oleksandr Cialâi, membrul delegației ucrainene, a explicat ce înseamnă neutralitatea Ucrainei.

# Refuzul de a amplasa pe teritoriul țării baze militare străine.

# Refuzul de a adera la blocuri militare internaționale.

# Exercițiile militare vor putea avea loc doar cu acordul statelor garante.

# Ucraina poate să adere la UE și statele garante nu vor împiedica acest proces.


David Arahamia, șeful delegației ucrainene în cadrul negocierilor rusp-ucrainene a declarat: „Prima noastră victorie este mutarea locației de negocieri din Belarus în Turcia. Turcia este țara noastră în care avem încredere. Azi, noi am propus părții ruse o nouă formulă de securitate a Ucraineni. Noi insistăm ca aceasta să fie un document internațional care să fie respectat de toată țările semnatare a acestei garanții, apoi să fie ratificat astfel ca să nu repetăm greșeala cu Memorandului de la Budapesta. Noi ne dorim ca acest document să aibă o putere juridică internațională care să garanteze securitatea teritorială a Ucrainei. Această garanție va funcționa de facto ca articolul 5 din statutul NATO. Asta înseamnă, că țările garante vor avea la dispoziție trei zile pentru a lua decizia cu privire la răspunsul unei eventuale agresiuni mascată sub orice formă: război, operațiune militară etc. Cu alte cuvinte, aceste state se obligă să ne ofere armament, tehnică militară, să închidă cerul și multe altele. Iată care sunt țările pe care noi le propunem ca să devină state garante pentru Ucraina:
# Marea Britanie;
# China;
# Federația Rusă;
# SUA;
# Franța;
# Turcia;
# Germania;
# Canada;
# Italia;
# Polonia;
# Israel.

Alte țări care doresc să fie incluse în această listă sunt libere s-o facă.

Odată ce Ucraina nu controlează unele teritorii, aceste garanții nu vor funcționa acolo.”


Negocierile s-au încheiat la ora 14.30. Acestea au durat patru ore.


Mâhailo Podoleak, unul dintre negociatorii din delegația ucraineană a susținut un scurt briefing în care a declarat următoarele.

„Tema-cheie a dialogului de azi este stabilirea unui acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina și numai cu acest acord putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina”, a spus el.

Potrivit lui Podoleak, al doilea set de probleme pe care delegațiile le discută acum este încetare a focului, astfel încât toate problemele umanitare acumulate să fie rezolvate.

„Și astăzi avem o altă problemă care devine tot mai mare, aceasta este problema escaladării războiului, escaladarea urii, nerespectarea regulilor de conducere a războiului”, a spus consilierul oficiului președintelui.


Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba, a listat prioritățile părții ucrainene în negocierile de azi:
# programul minim – soluționarea problemelor umanitare, programul maxim – încetarea focului și stabilirea unei situații negocieri stabile legate de acest lucru;
# Ucraina nu se va dezice de la suveranitatea teritorială și de la oameni;
# dacă Rusia va vorbi într-un limbaj ultimativ și propagandistic, negocierile se vor încheia cu nimic.

Mai mult, acesta a spus: „Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând”, a declarat Dmâtro Kuleba.


Pe de altă parte, ziarul Financial Times scrie că Rusia nu va mai miza pe „denazificare”, „demilitarizare” și oferirea limbii ruse statut de limbă de stat. În schimb, Kremlinul va insista pe neaderarea Kievului la NATO, refuzul de a dezvolta arme nucleare și de a găzdui baze militare străine pe teritoriul său. În același timp, nu este exclusă posibilitatea aderării Ucrainei la UE.


Interfax scrie că tema discuțiilor de azi ține de „neutralitatea Ucrainei”.


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 34 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente