La UTM s-a desfășurat un workshop cu caracter academic în cadrul proiectului transfrontalier ELBUS

elbus2
Foto: UTM

La Universitatea Tehnică a Moldovei pe 28 martie 2022 s-a desfășurat workshop-ul cu caracter academic de finalizare a proiectului transfrontalier România-Republica Moldova ENI-CBC SOFT7/3.1/54 „Îmbunătățirea transportului public de frontieră folosind autobuze electrice alimentate cu energie regenerabilă”(ELBUS), realizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (TUIASI). Workshop-ul a fost organizat în format mixt cu participarea fizică a cadrelor didactice și studenții de la facultățile FEIE și FIMIT UTM și în format online a celor de colegiile de profil electrotehnic din Chișinău și Soroca.

Workshop-ul a fost deschis și condus de către managerul proiectului ELBUS-UTM dr. conf. Ilie Nucă, care a specificat rolul programului transfrontalier și dezvoltării importanța dezvoltării autobuzelor electrice alimentate cu energie regenerabilă.  Participanții seminarului au fost salutați de către prorectora UTM pe probleme financiare și internaționalizare, Daniela Pojar, decanul Facultății Energetică și Inginerie Electrică dr. conf. Victor Gropa și managerul proiectului ELBUS-TUIASI dr. ing. conf. Costică Nițucă.  

Managerul proiectului, Ilie Nuca, a prezentat în raportul său o informație de familiarizare a publicului cu privire la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 și s-a axat pe problemele de management la realizarea proiectului ELBUS. Cercetătorii științifici din cadrul proiectului Vadim Cazac și Marcel Burduniuc au prezentat rapoarte ale cercetărilor referitor la eficienta energetică a sistemului de tracțiune și sistemelor auxiliare ale electrobuzului, modelul matematic și studiile experimentale ale tabloului termic al electrobuzului, elaborarea sistemului de încărcare bateriei de acumulatori ai electrobuzului de la panouri fotovoltaice.

Workshop-ul s-a finalizat cu discuții pe marginea studiilor realizate în proiect și la necesitatea continuării lor în cadrul unor viitoare apeluri de proiecte transfrontaliere la categorie mai avansată de tipul HARD.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente