Universitatea ne poate oferi cele mai faine experiențe, iar Mădălina Tricolici, studentă la ESB Business School din Germania, demonstrează aceasta. Anterior, Mădălina ne-a povestit despre cuburile universitare disponibile pentru studenții și studentele care au ales drept destinație landul Baden-Württemberg. Totodată, învățarea nu se limitează la cluburi universitare dacă mergi la ESB Business School. Unul dintre punctele obligatorii în contractul de studii al instituției mai sus menționate este ca fiecare student(ă) să colecteze experiențe timp de un semestru la o universitate parteneră. Prin urmare, în acest articol, Mădălina ne va povesti mai multe despre această specificitate a ESB Business School și ne va plimba prin Istanbul.
Programul meu universitar din Germania consta din șapte semestre, dintre care, în unul dintre semestre, obligatoriu, trebuie să fac un schimb de experiență la o universitate parteneră. ESB Business School are în total un catalog de 120 de universități partenere în 30 de țări. Respectiv, noi putem alege oricare universitate pe care să o numim „acasă” pentru cinci luni de semestru academic. Putem merge în orice țară dorim atât timp cât aceasta nu coincide cu țara noastră natală, fiindcă ideea de bază a acestui semestru de schimb este să învățăm, să înțelegem și să ne integrăm într-o cultură nouă.
Pe lângă faptul că noi, în calitate de studenți (studente), trebuie să plecăm undeva pentru un semestru, sunt multe burse de care putem beneficia, iar unele acoperă aproape în totalitate costurile de călătorie, de cazare și de mâncare. De exemplu, în Europa, organizația Uniunii Europene Erasmus oferă astfel de burse. Astfel, eu beneficiez și de o bursă lunară pentru perioada studiilor peste hotare.
Colegii (colegele) mele studiază în Statele Unite, Africa de Sud, China, Japonia
Procesul de înscriere este unul destul de simplu: la sfârșitul celui de-al patrulea semestru, universitatea ne trimite o listă din care putem alege cinci universități. Prioritizarea universităților trebuie făcută în funcție de preferințe. De regulă, universitățile partenere alocă câte unul sau două locuri pentru schimb, respectiv decizia finală de repartizare, în funcție de note și dorințe, este luată de către coordonatorul nostru academic. Dacă trei persoane își doresc să meargă la o universitate, iar aceasta a oferit doar un loc, coordonatorul va favoriza persoana cu note mai mari. Sunt în semestrul cinci, ceea ce înseamnă că acum toți colegii mei (toate colegele mele) sunt împrăștiați (împrăștiate) în toată lumea – la universități din Statele Unite, Africa de Sud, China, Japonia etc.
Inițial, voiam să plec în Taiwan. Dosarul meu era acceptat, toate pregătirile erau pe ultima sută de metri, dar din cauza situației pandemice, Taiwan a anulat semestrul pentru toți studenții (toate studentele) care urmau să își înceapă studiile în februarie. Țara are reguli foarte stricte de intrare. Prin urmare, orice persoană care nu e cetățean(ă) sau rezident(ă) al (a) Taiwanului nu poate depune dosarul pentru viză sau nu poate intra în țară în calitate de turist(ă).
Pentru că semestrul din Taiwan s-a anulat în ultimul minut, singurele universități care încă mai acceptau dosarele erau Academia de Studii Economice (ASE) din București și Yeditepe University din Istanbul. Pe scurt, aceasta este istoria cum am ajuns să îmi petrec un semestru în orașul care îmbină estul cu vestul.
Fiecare student(ă) poate beneficia de o experiență internațională
Situat pe două continente, cu strâmtoarea Bosfor între ele, Istanbul este un oraș gigantic cu 15,5 milioane de locuitori. Totodată, acesta este incredibil de bogat cultural. Fiind fosta capitală a imperiului Bizantin și Otoman, orașul atrage turiști și expatriați din toată lumea, care vin aici să lucreze, să studieze sau să fie nomazi digitali.
În numai două săptămâni de când sunt aici, am reușit să explorez, împreună cu alți (alte) studenți (studente) din întreaga lume, părțile europeană și asiatică ale Istanbulului. Mâncarea este delicioasă, oamenii sunt calzi și primitori, iar campusul universitar este verde și prietenos.
În următoarele patru luni, intenționez să mă bucur din plin de acest oraș mare, însorit și cu nenumărate locuri de explorat. Singurul dezavantaj este că îți ia o veșnicie să ajungi din punctul A în punctul B, însă acest lucru se rezolvă ușor – cu ascultarea unei cărți în transportul public.
Pentru cei (cele) care cochetează cu ideea unui semestru de schimb, dar nu se pot decide, recomand pe deplin această experiență de a explora o cultură și o țară nouă. Puteți să beneficiați inclusiv de bursele oficiului Erasmus. În Moldova, România, nu mai zic de fiecare țară din Uniunea Europeană, cu siguranță veți găsi un oficiu care să vă ajute să ajungeți și să studiați un semestru în țara la care visați. Plus la aceasta, veți mai avea și o bursă lunară. Prin urmare, fiecare student(ă) poate beneficia de o experiență internațională chiar dacă universitatea nu a inclus un semestrul petrecut obligatoriu la o instituție parteneră.
Mădălina Tricolici a făcut un efort foarte mare pentru a putea să-și continue studiile. Tânăra a luat un gap semester, timp în care a lucrat la Londra ca să câștige bani pentru studii. Prin urmare, primul semestru în Germania, la universitatea ESB Business School, a început în luna martie. Descoperă istoria Mădălinei aici.
Autoare: Mădălina Tricolici