Cele mai importante evenimente din a 34-a zi de război. Militarii ruși au evacuat cu forța peste 70 de persoane dintr-o maternitate

Ucraina
Foto:Vadim Ghirda/Facebook

Astăzi este a 34-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Mai jos, vedeți noutățile care au avut loc în statul vecin până la ora 22.00.

🟣 Mai mult de 15 000 de persoane au fost reținute în Rusia din motiv că au ieșit la mitinguri împotriva războiului din Ucraina. Datele au fost colectate începând cu 24 februarie.

🟣 Țările de Jos expulzează din Rusia 17 persoane acreditate ca diplomați la misiunile ruse. Belgia expulzează 21 de angajați ai misiunii diplomatice ruse, Irlanda – 4, Cehia – 1.

🟣 1 179 de civili, inclusiv 104 copii, au decedat de la începutul războiului în Ucraina, potrivit datelor ONU. Răniți – 1 860 de oameni. În același timp, Biroul Procurorului General al Ucrainei anunță că, de la începutul războiului, 144 de copii au murit și peste 220 au fost răniți.

🟣 12 persoane au decedat sub dărâmăturile administrației regionale din Nicolaev. Clădirea a fost parțial distrusă în urma unui atac aerian din această dimineață. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

🟣 Peste 70 de persoane au fost luate cu forța de către militarii ruși de la o maternitate din Mariupol. Acestea au fost transportate în Rusia. Despre aceasta a anunțat primarul din Mariupol, Vadâm Boicenko.

🟣 Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a spus că „detensionarea” acțiunilor militare spre direcțiile Kiev și Cernihiv nu înseamnă „încetarea focului”. Mai multe detalii vedeți aici.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Rusia anunță o eventuală întâlnire între Putin și Zelenski și încetarea acțiunilor militare spre direcțiile Kiev și Cernihiv. Mai multe detalii vezi aici!

🟣 După încheierea negocierilor, delegația ucraineana a făcut declarații.

Pentru mai multe detalii despre negocierile de azi citește aici!

🟣 Numărul morților în urma bombardamentului asupra clădirii administrației regionale din Nicolaev a crescut la șapte persoane. Acest lucru a fost declarat de Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Menționăm că 22 de persoane au fost rănite, 18 persoane au fost scoase de sub dărâmături.

🟣 Negocierile s-au încheiat la ora 14.30. Acestea au durat trei ore.

🟣 Pierderile Ucrainei, în urma agresiunii militare ruse, ținând cont de distrugerea deja cauzată a infrastructurii și economiei, precum și pierderile viitoare în anii următori, depășesc 1 trilion de dolari, notează unian.net.

🟣 Așa arată astăzi Ambasada Rusiei în Polonia.

Sursă foto: unian.net

🟣 Mâhailo Podoleak, unul dintre negociatorii din delegația ucraineană, a susținut un scurt briefing în care a declarat următoarele: „Tema-cheie a dialogului de azi este stabilirea unui acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina și numai cu acest acord putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina”, a spus el.

Potrivit lui Podoleak, al doilea set de probleme pe care delegațiile le discută acum este încetarea focului, astfel încât toate problemele umanitare acumulate să fie rezolvate.

🟣 Televiziunea rusă Rossia 24 l-a arătat în live pe ministrul apărării Serghei Şoigu. El a spus că principalele sarcini ale primei etape a „operațiunii speciale” au fost finalizate, potrivit meduza.io.

🟣 Primarul Cernihivului, Vladâslav Atroșenko, a spus că numărul persoanelor ucise de armata rusă în oraș ar putea ajunge deja la 400 de persoane, notează Hromadske.

🟣 La Harkiv, serviciile utilitare și civilii încă sortează dărâmăturile și elimină consecințele distrugerii cauzate de armata rusă.

🟣 Rusia a lansat mai multe lovituri cu rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk, scrie unian.net.

În regiunea Novomoskovsk, o rachetă a lovit teritoriul unei ferme. Echipamentul a fost avariat,  iar o persoană a fost rănită.

🟣 Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba, a listat prioritățile părții ucrainene în negocierile de azi:
# programul minim – soluționarea problemelor umanitare, programul maxim – încetarea focului și stabilirea unei situații negocieri stabile legate de acest lucru;
# Ucraina nu se va dezice de la suveranitatea teritorială și de la oameni;
# dacă Rusia va vorbi într-un limbaj ultimativ și propagandistic, negocierile se vor încheia cu nimic.

Pe de altă parte, ziarul Financial Times scrie că Rusia nu va mai miza pe „denazificare”, „demilitarizare” și oferirea limbii ruse statut de limbă de stat. În schimb, Kremlinul va insista pe neaderarea Kievului la NATO, refuzul de a dezvolta arme nucleare și de a găzdui baze militare străine pe teritoriul său. În același timp, nu este exclusă posibilitatea aderării Ucrainei la UE.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Delegația rusă și ucraineană a sosit la Istanbul pentru primele negocieri în format fizic după mai mult de două săptămâni. Ministrul ucrainean de externe, Dmâtro Kuleba, a declarat că cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului.

„Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând”, a declarat Dmâtro Kuleba.

🟣 Peskov a declarat că nu știe ce se va întâmpla dacă țările occidentale vor respinge oficial posibilitatea de a plăti gazul rusesc în ruble.

„După ce vom afla decizia finală, vom studia ce se poate face. Cu toate acestea, cu siguranță nu intenționăm să ne angajăm în caritate în acest sens … Fără plată – fără gaz”, a declarat acesta.

🟣 Turcia și România au descoperit mine marine aflate în derivă în Marea Neagră.

Ministerul turc al apărării a anunțat descoperirea și neutralizarea celei de-a doua mine navale în ultimele zile în Marea Neagră. Potrivit acestuia, de data aceasta mina a fost găsită în mare, lângă așezarea Igneada, lângă granița cu Bulgaria.

În largul coastei României a fost găsită o mină marină aflată în derivă. Ministerul Apărării Naționale a României a declarat că echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea acesteia.

🟣 O pictură murală creată de Banksy, cu tematica atacului Rusiei asupra Ucrainei, a fost vândută pentru suma de 106 000 de dolari. Banii vor fi donați celui mai mare spital de copii din Kiev – Ohmatdet, care tratează pacienți în stare critică.

🟣 Rusia pregătește sancțiuni în materie de vize care ar restricționa intrarea în Rusia a cetățenilor din „țările neprietenoase”, a declarat luni ministrul de externe Serghei Lavrov.

🟣 Locuitorii Kievului au fost avertizați despre pericolul de moarte din oraș, după bombardarea Kievului de către armata rusă. Potrivit autorităților, în oraș există sute de mine și obuze neexplodate. Oamenii sunt îndemnați să evite să se întoarcă în casele lor până la lichidarea acestora.

🟣 Erdogan a ajuns la negocierile dintre Ucraina şi Rusia de la Palatul Dolmabahce din Istanbul. Cu o diferență de cinci minute au sosit și delegațiile ucrainene și ruse. La ora 10.00, la Istanbul vor începe negocierile.

Potrivit Tass, în cadrul negocierilor va fi prezent și omul de afaceri rus Roman Abramovici, despre care presa independentă de investigație a scris că, împreună cu alți reprezentanți ai delegației ruso-ucrainene prezentă la negocierile din 3-4 martie, ar fi prezentat simptome de otrăvire cu o „armă chimică nedefinită”.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente