Trei negociatori care au participant la tratativele ruso-ucrainene ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu o „armă chimică nedefinită”

negocieri
Foto:Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Trei negociatori, printre ei și omul de afaceri rus Roman Abramovici, care au participant la tratativele ruso-ucrainene în noaptea de 3 spre 4 martie, ar fi prezentat simptome asociate otrăvirii cu o „armă chimică nedefinită”. Despre acest lucru a informat rețeaua internațională de investigații Bellingcat și The Wall Street Journal.

„Negocierile informale ar fi avut loc în Kiev și au durat până la 22.00 seara. După ce s-au retras în camere, trei membri ai echipelor de negociatori au simțit inițial inflamarea zonei ochilor și pielii. A doua zi au șofat din Kiev spre Lviv, apoi spre Polonia și de acolo au zburat către Istanbul pentru a continua negocierile informale”, scrie Wall Street Journal, care promite mai multe detalii în scurt timp.

Potrivit jurnalistului de investigație Christo Grozev, care a cercetat și otrăvirea lui Aleksei Navalnâi, otrăvirea negociatorilor „nu a fost o intenție de a ucide, mai degrabă un avertisment”.

Echipa de medici germani care au investigat simptomele nu au reușit să stabilească cauzele acestora din cauza timpului care a trecut din momentul otrăvirii.

Totuși, pe baza examinărilor de la distanță și la fața locului, experții au concluzionat că simptomele sunt rezultatul otrăvirii cu o armă chimică nedefinită.

Amintim că negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la sfârșitul lunii februarie. Prima rundă de discuții a avut loc în Belarus. După aceea, negocierile au continuat în format online. Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc în perioada 29-30 martie în Turcia.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente