(foto) Universitatea #diez. Cele trei săptămâni de sesiune ale Cătălinei Minciună la Universitatea Babeș-Bolyai

ipiccy_image (42)

Universitatea #diez este un proiect care ne ajută să întredeschidem ușile universităților de peste hotare și să ne plimbăm pe holurile acestora încercând rolul oamenilor invizibili, care cercetează fiecare crăpătură de pe pereții instituțiilor în anonimitate. Cătălina Minciună, o tânără din Moldova care studiază la Universitatea Babeș-Bolyai, România, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, într-un articol anterior, ne-a ghidat printre cursurile de specializare în Media Digitală. Acum, Cătălina a decis să ne ia la examene, astfel încât să înțelegem prin ce au de trecut în perioada sesiunilor studenții și studentele de la Babeș-Bolyai.

Primul examen

E 17 ianuarie, ora 9.55. În cinci minute încep primul examen din această sesiune. În cameră mi se pare că e mai frig decât de obicei, dar cu siguranță e din cauza surplusului de emoții și a tensiunii de dinainte. Încerc să-mi amintesc explicațiile câtorva concepte din studii media, dar gatekeeping și framing par cuvinte din altă lume, așa că renunț. E ora 10 și se pare că examenul a început. Anul acesta, întreaga sesiune se desfășoară online. Cu camerele aprinse și cu sharescreenul pornit, intru pe Moodle, acolo unde urmează să-mi petrec următoarele 30 de minute; sunt 21 de întrebări în 30 de minute.

Sursă foto: Cătălina Minciună/arhivă personală

Nu credeam că 30 de minute pot trece la fel de repede cât 10, dar îmi văd punctajul și rămân satisfăcută. Emoțiile s-au scurs și ele în acele 30 de minute și mi-am dat seama că nu a fost atât de complicat. Deși însuși cuvântul „examen” insuflă frica de a eșua și o stare de tensiune, la FSPAC (sau Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării) acesta e asociat cu un moment oportun pentru a-ți demonstra abilitățile dobândite pe parcursul semestrului pentru a fi mai pregătit pentru examenul de licență, dar și pentru a te bucura mai mult de vacanța intersemestrială care urmează după.

 „Nota maximă la examen e șase”

Tot cu gândul la vacanță, încep pregătirea pentru un alt examen. Și acesta are loc pe Moodle, doar că sunt 18 întrebări în 18 minute. De data aceasta, sunt mai încrezătoare, pentru că îmi amintesc fiecare concept, dar și pentru că HTML și CSS mi-au fost camarazi fideli în nopțile de dinainte de sesiune. Spre mirarea mea, nota maximă la examen e șase. Asta pentru că valorează 60 % din nota finală, cele 40 % fiind acoperite de temele din cadrul atelierelor făcute pe parcursul semestrului.

Sursă foto: Cătălina Minciună/arhivă personală

Înainte de cel de-al treilea examen din sesiune, decid să nu mai repet nimic din materie. Deși porcul se îngrașă în ajun, e puțin probabil ca acesta să se îngrașe cu 10 minute înainte de lucrare. După examen, îmi dau seama că nici nu ar fi fost nevoie. Punctajul obținut este pe măsura așteptărilor.

Marele avantaj al studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai e că își pot alege datele pentru examene. Între 17 ianuarie și 6 februarie, studenții (studentele) de la aceeași specializare pot stabili oricare două date pentru a susține examenul la un anumit curs, iar fiecare student(ă) urmează să-și aleagă o singură dată dintre cele două, mai convenabilă, pentru a scrie lucrarea. Astfel, mi-am stabilit câte două examene în fiecare săptămână.

Tot la UBB există și sesiunea de măriri/restanțe care are loc după vacanța intersemestrială. Studenții (studentele) care nu sunt mulțumiți (mulțumite) de performanța obținută în timpul sesiunii obișnuite mai pot susține o dată examenele. Cea mai mare notă dintre cele două va fi luată în considerare.

La două dintre cursurile din primul semestru, metoda de evaluare constă în redactarea unui eseu argumentativ critic (de 6 000-8 000 de caractere) și susținerea unui colocviu (prezentare de două-patru minute) în baza subiectului ales pentru eseu. Deși pare complicat, e un exercițiu eficient în pregătirea pentru lucrarea de licență, fiindcă structura e asemănătoare și cerințele de tehnoredactare sunt la fel.

Cele trei săptămâni de sesiune trec mai repede decât m-aș fi așteptat. Acum nu-mi mai rămân decât câteva zile până la începutul noului semestru. Având experiența primelor examene în spate, pot spune că acestea sunt o metodă potrivită pentru a fixa cunoștințele dobândite și pentru a munci asupra profesionalismului pe care vrem să-l obținem. Utilizarea eficientă a timpului și pregătirea consistentă neapărat îți vor aduce rezultatul dorit.

Sursă foto: Cătălina Minciună/arhivă personală

Fă cunoștință cu toți (toate) participanții (participantele) din acest an la Universitatea #diez aici.

Autoare: Cătălina Minciună

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente