Angajatorii din Moldova vor putea oferi salariaților servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani 

lego-blocks_6T45JNFUXH
Foto:simbol/Kelly Sikkema

Proiectul de lege ce permite angajatorilor de a oferi salariaților servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani a fost votat astăzi în lectură finală. 

Modificările la Codul muncii și Codul educației în vederea reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie, au fost votate, astăzi, în lectură finală.

Documentul prevede crearea cadrului legal pentru oferirea serviciilor de îngrijire a copiilor, asigurate de angajator. Astfel, părinții care au copii cu vârsta până la trei ani vor avea oportunitatea de a decide asupra revenirii mai rapide la serviciu.

În acest sens, proiectul reglementează dreptul angajatorilor de a oferi angajaților săi servicii alternative de îngrijirea copiilor, cu vârsta de până la trei ani, suplimentare celor oferite de către stat. Cheltuielile aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.

Potrivit autorilor, proiectul are menirea de a asigura un echilibru între necesitățile, drepturile și interesele salariaților cu copii, cu vârsta până la trei ani, și ale angajatorilor, dar și să asigure reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie.

Proiectul de lege a fost susținut cu 85 de voturi ale deputaților.

Decizia a fost apreciată de organizațiile internaționale. „Soluțiile alternative de îngrijire a copiilor constituie un element foarte important pentru dezvoltarea țării. Chiar și înainte de pandemia COVID-19 motivul principal care împiedica femeile să intre pe piața muncii, să se angajeze sau să avanseze în carierele lor era insuficiența instituțiilor de îngrijire a copiilor în țară. Excluzând femeile de pe piața muncii se descurajează abilitarea lor economică dar și se pierde un capital uman care ar contribui la dezvoltarea țării. Astfel, soluțiile alternative de îngrijire a copiilor sunt un pas înainte pentru a facilita (re)integrarea femeilor în câmpul muncii oferindu-le posibilitatea să aibă independență financiară contribuind astfel la bunăstarea familiilor, productivitatea muncii și dezvoltarea economică a societății”, a spus Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente