(studiu) 45 % dintre moldoveni cred că războiul dintre Rusia și Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea Moldovei

Vadim Ghirda
Foto: Vadim Ghirda/Facebook/apnews

61 % dintre respondenții moldoveni ai unui studiu consideră că Rusia duce un război cu Ucraina, iar 45 % spun că războiul din țara vecină pune în pericol foarte mare securitatea Republicii Moldova. Magenta Consulting a efectuat un sondaj de opinie pentru a afla atitudinea moldovenilor față de războiul din vecinătate, între Rusia și Ucraina, care durează deja de două săptămâni.

Vedeți mai jos care este opinia moldovenilor față de războiul dintre Rusia și Ucraina.

61 % dintre respondenți consideră că Rusia duce un război cu Ucraina.

Care dintre următoarele afirmații descrie cel mai bine opinia dvs.? (un răspuns posibil)

În acest război, 51 % sunt de partea Ucrainei, iar fiecare al cincilea respondent este de partea Rusiei.

De partea cui sunteți în conflictul dintre Rusia și Ucraina? (un răspuns posibil)

Fiecare al doilea respondent a exprimat o opinie pozitivă despre modul în care Volodâmâr Zelenski gestionează acest conflict (50 %), pe când 25 % dintre respondenți au aceeași atitudine față de modul în care președintele rus Vladimir Putin gestionează conflictul.

Care este părerea dvs. despre modul în care președintele Rusiei Vladimir Putin gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia? (un răspuns posibil)

Care este părerea dvs. despre modul în care președintele Ucrainei Volodâmâr Zelenski gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia? (un răspuns posibil)

Întrebați fiind despre durata conflictului, părerile iarăși s-au împărțit, dar totuși 46 % dintre respondenți cred că acesta va dura o lună sau mai puțin, iar 22 % dintre respondenți presupun că acesta va dura mai mult de jumătate de an.

Cel mai probabil, cât credeți că vor dura luptele dintre Rusia și Ucraina? (un răspuns posibil)

Respondenții au răspuns în ce măsură cred că acest conflict este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova. 45 % dintre aceștia consideră că Moldova ar fi într-un pericol foarte mare din cauza acestui conflict, alți 21 % cred că e un pericol mai degrabă mare, iar 30 % sunt de părere că acesta nu va afecta securitatea țării.

În ce măsură credeți că conflictul dintre Rusia și Ucraina este un pericol pentru securitatea RM? (un răspuns posibil)

89 % dintre cei intervievați au manifestat o atitudine lăudabilă față de faptul că Moldova primește și ajută refugiații din țara vecină.

Susțineți sau nu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană? (un răspuns posibil)

Studiul a fost realizat în perioada 3-5 martie pe un eșantion de 539 de respondenți, iar marja de eroare este de ±4,2 %.


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 14 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente