Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a publicat astăzi tradiționalul Index al Egalității de Gen. În 2022, nivelul egalității de gen în Republica Moldova a înregistrat o creștere remarcabilă comparativ cu anii precedenți. Calculul a fost efectuat pentru șase arii strategice, iar cea mai mare creștere a fost înregistrată în politică, urmată de accesul la resurse și sănătate.
„Datorită sistemului de cotă dublă, numărul de femei în legislativ s-a mărit considerabil. Acest fapt a determinat o creștere semnificativă a nivelului egalității de gen în domeniul politic, scorul acumulat fiind cu 14 puncte mai mare decât cel din anii precedenți”, au informat cei de la CPD.
Conform comunicatului, s-a redus ușor diferența de gen în salarii, fapt ce demonstrează că veniturile femeilor și accesul lor la diferite resurse se echilibrează ușor, iar inegalitatea din sănătate, care afectează cel mai frecvent bărbații, a atestat, în 2022, o creștere considerabilă la speranță de viață care, în ultimii 10 ani, estima un decalaj mai mare cu opt ani în defavoarea bărbaților.
Reprezentanții organizației informează că unicul domeniu în care a fost înregistrat un regres în egalitatea de gen este piața muncii, în care rata de ocupare a unui post vacant pentru o femeie cu copil este cu 20 % mai mică decât cea a femeilor fără copii. Inegalitățile din acest domeniu s-au amplificat în special în perioada pandemică.
Reamintim că pentru a analiza și a înțelege care sunt progresele și decăderile înregistrate în asigurarea oportunităților egale pentru femei și pentru bărbați în Republica Moldova, trebuie să cunoaștem că nivelul egalității este măsurat de la zero la 100. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalității de gen din acel domeniu este mai înalt.
Autoare: Ana-Maria Sîrcu