Echipa Tekwill Bălți, în parteneriat cu comunitatea din nordul țării, s-a mobilizat pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni care au fugit de război.
Cu susținerea Organizației non-guvernamentale „Țara Fără Părinți”, Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), Primăriei Bălți și companiei „Accent Tehno”, la Bălți au fost amenajate două zone speciale pentru muncă, învățare și comunicare, destinate refugiaților cazați în regiune. Astfel, la hotelul „Bălți” (str. Mihail Sadoveanu, 1) și la căminul „Meridian” (str. Ștefan cel Mare, 20) migranții pot beneficia de:
# Spații de colaborare și muncă
Cele două centre au fost dotate cu laptopuri performante, ce includ softurile necesare pentru ca refugiații care au posibilitatea să muncească de la distanță să beneficieze de servicii de calitate. De asemenea, a fost îmbunătățită conexiunea la internet, pentru ca oamenii să poată accesa resursele necesare și comunica de la distanță.
# Acces la resurse de educație
În cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală” susținut de proiectul Tekwill, urmează a fi elaborate cursuri de scurtă durată pentru refugiați în domeniile: Design Grafic, Scratch și Web Development. Lecțiile vor fi predate de către profesorii proiectului în limba rusă.
# Servicii de informare
Pentru spațiul comunitar de refugiați vor fi realizate materiale informative în conformitate cu necesitățile acestora. Materialele vor reflecta informația despre cele mai importante centre din zonă: birouri de asigurări, servicii notariale, farmacie, instituții bancare și altele. De asemenea, urmează a fi colectate informațiile despre instituțiile și locațiile de peste hotare care susțin refugiații, pentru a-i ajuta să ajungă informați și în siguranță în alte țări.
# Activități pentru copii
Copiii refugiaților vor beneficia de activități fizice, spații pentru joacă, acces la tehnologii moderne, dar și programe de instruire de scurtă durată. De asemenea, vor fi organizate și activități extracurriculare offline.
Fii voluntar și ajută refugiații din regiunea Bălți
Toate persoanele care își doresc să ofere o mână de ajutor persoanelor refugiate se pot înregistra pe acest LINK. Ulterior, ei vor fi contactați de echipa Tekwill Bălți.
Totodată, voluntarii locali care vor să ajute și au nevoie de infrastructură digitală sunt invitați să contacteze la numărul de telefon 068414056 sau să completeze acest FORMULAR.
Mai multe informații utile pentru grupurile de refugiați sau pentru cei care își doresc să contribuie la susținerea lor, pot fi accesate aici:
# Informatii despre traversarea frontierei https://border.gov.md/ro/ucraina
# Informatii despre spatii de cazare https://www.facebook.com/moldova4peace/
# Linie telefonica pentru refugiati http://bma.gov.md/ro/content/%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE
# Centrul de Apel al Biroului de Migratie si Azil http://bma.gov.md/ro
# Prima sursa – canal de informare oficial https://t.me/prima_sursa_md?fbclid=IwAR16dXwXN-oYmCwpx_d3wWLuZQNEdxsGk0YB8qJ1265YTnKhdTmq4ntfrXY
Platforme de ajutor financiar:
- Ministerul Finanțelor
- Primăria Chișinău
Despre TEKWILL
Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.