Rada Supermă a Ucrainei a adoptat miercuri seara, cu o majoritate de voturi, instituirea stării de urgență la nivel național în fața amenințării unei invazii ruse, relatează hromadske.ua.
Decizia a fost propusă de Volodâmâr Zelenski și a fost susținută de 335 de deputați.
Starea de urgență a fost introdusă pentru 30 de zile și intră în vigoare de la ora 0.0, pe 24 februarie.
Ce presupune starea de urgență în Ucraina?
# Consolidarea protecției ordinii publice și a dotărilor care asigură activitatea vitală a populației și a economiei naționale.
# Interzicerea grevelor.
# Evacuarea temporară sau irecuperabilă a persoanelor din locurile periculoase de locuit (cu asigurarea obligatorie a acestora de locuințe fixe sau temporare).
# Verificarea documentelor cetățenilor și, în unele cazuri, efectuarea perchezițiilor personale, dar și verificarea lucrurilor personale, a transportului, bagajelor sau mărfurilor.
# Este interzis ca recruții, cei obligați la serviciul militar și rezerviștii, să-și schimbe locul de reședință fără a înștiința centrele teritoriale de recrutare și asistență socială sau alte organe responsabile în acest sens.
# Interzicerea distribuirii de materiale informative care ar putea destabiliza situația.
# Interzicerea exploatării emițătoarelor pentru radioamatori și a dispozitivelor radioemițătoare pentru uz personal.
În plus, potrivit hromadske.ua, dacă va fi necesar, vor fi introduse și unele restricții suplimentare:
# instituirea unui regim special de intrare și ieșire în Ucraina;
# restricționarea traficului și inspecția acestuia;
# interzicerea evenimentelor în masă (cu excepția evenimentelor, a căror interdicție este stabilită de instanță);
# interdicția de a fi pe străzi și în alte locuri publice fără permisiune specială eliberată la anumite ore;
# reguli speciale de utilizare a rețelelor de transmitere a informațiilor prin rețele de calculatoare.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Aleksei Danilov, a menționat că restricțiile din regiuni pot să difere în funcție de faptul dacă regiunile se învecinează cu Rusia, comisiile regionale vor accepta restricții „întărite” sau „atenuate”, prevăzute de legislația privind regimul juridic al stării de urgență.
Starea de urgență nu se aplică regiunilor Donețk și Luhansk.
Amintim că, pe 21 februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.
E de menționat că, în contextul acestor declarații, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a convocat Consiliul Național de Securitate al țării.
Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.
Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.
Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.
Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.
Reacția autorităților din Moldova
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că: „Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice. Totodată, reiterăm și pe această cale susținerea plenară pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional”.
Pe 14 februarie, în contextul situației din Ucraina, Maia Sandu declarase că: „Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund. Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri. În asemenea momente, trebuie să rămânem solidari și uniți. Vă îndemn să nu ne lăsăm manipulați de propaganda care cultivă dezbinarea, să nu permitem urii să prindă rădăcini în societatea noastră. Indiferent de limba pe care o vorbim, de preferințele noastre politice, suntem cu toții cetățenii Republicii Moldova. Sper că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice pentru că noi știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanția viitorului regiunii și al țării noastre”.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni abținerea de la călătoriile neesențiale în Ucraina, iar celor aflați pe teritoriul țării vecine să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul Ucrainei.
Ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaționale și acționează în direcția acordării asistenței și protecției consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.
Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (nonstop):
# Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de e-mail [email protected];
# Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de e-mail [email protected].
Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova – sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate) ori prin e-mail la [email protected].