(galerie foto) Bașcă, gospodărie, hrubă sau fronton. Dicționar al decorului din satele moldovenești

dicționar moldovenesc
Foto:colaj/diez.md

Proiectul Decor Moldovenesc a pregătit un dicționar al decorului din satele moldovenești și vă propune să vă amintiți sau să învățați termeni din domeniul arhitecturii rurale. Mai jos, puteți vedea cuvintele caracteristice poporului moldovenesc, dar și imagini însoțitoare ale dicționarului.

Rozetele solare – ca omagiu adus soarelui, sunt foarte uzuale pe stâlpii de piatră și pe tablele porților de intrare (de lemn sau de metal). Altă dată împodobeau blidarele, lăzile de zestre.

Foto din arhiva Varvarei Buzilă.

Bașcă – locuință semiadîncită în pământ, boltită cu piatră, cu o încăpere, două sau trei, utilizată pentru trai până în anii ’50-’60 ai sec. XX, mai puțin în prezent. De mare frecvență în satele Domulgeni, Țâra, Frunzeni, Risipeni, Solonceni (Floreşti); Trebujeni (Orhei); Stroeşti (Râbniţa). Bucătărie sau vatră făcută într-o casă, bordei, locuință.

Foto de Victor Maxian, un mare iubitor al băștilor.

Gospodăria – сasa, împreună cu multe accesorii indispensabile asigurării traiului și activității de muncă a omului (ograda, șura, studoala, plevăria, beciul) capătă anumite contururi teritoriale obiectivizate cu ajutorul gardului.

Beciul/pivnița/hruba – spații construite sub pământ sau scobite în pământ pentru a păstra proviziile. Ca și tip, fiecare regiune a țării are beciul său. Există și multe tradiții la „gura beciului”, spre exemplu de a închina un pahar de vin la plecarea oaspeților. Deci, este o construcție foarte importantă în gospodăria țăranilor. Azi, tot mai mult, este înlocuit cu un frigider. Pe vremuri, în beciuri se păstrau bucăți mari de gheață pentru a fi folosite vara (în special la înmormântare – în zilele calde se punea la cadavru).

Fronton – element de arhitectură de formă triunghiulară plasat de-asupra intrării într-o casă sau deasupra pereților cu latura îngustă, orientată spre drum. Acest element al decorului este specific zonei de sud al țării, unde oamenii își făceau case cu acoperiș în două ape. Frontonul se găsește la templele grecești, și în arhitectura etruscă, romană, renascentistă, barocă, rococo, neoclasică și Beaux-Arts. Acest element arhitectural a fost dezvoltat de arhitectura Greciei Antice. În Roma Antică, perioada Renascentistă și în alte epoci, frontonul a fost folosit cu scop decorativ, oferă un punct central și este adesea fixat pentru a adăuga grandoare unei intrări. Tradițional, frontonul este îndreptat spre drum și incifrează un simbol sau mesaj pentru trecători: balauri, sulițe, forme zoomorfe, etc.

Decor Moldovenesc este un proiect implementat de Uniunea Cineaștilor din Moldova. Scopul acestuia este crearea unui film documentar despre elementele de decor tradițional, pe ambele maluri ale râului Nistru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente