E-bilet, e-GPS, program stabil al curselor și altele. Andrei Spînu a prezentat programul național de modernizare a transportului public

transport

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat azi programul național de reformare a serviciului de transport public. Documentul prevede îmbunătățirea serviciilor de transport ca el să devină mai confortabil și mai sigur pentru pasageri. La fel, va fi modificată și metodologia stabilirii tarifelor pentru călătorii.

Iată cele mai importante lucruri descrise de Spînu.

#1. „Vom lansa un program național pentru încurajarea transportatorilor să-și reînnoiască parcul auto (autobuze și microbuze moderne), prin oferirea creditelor avantajoase, subvenționare și reducerea TVA.”

#2. „ Vom lansa un program național de combatere a transportului ilicit de pasageri, inclusiv cel în regim de taxi.”

#3. „Vom implementa digitalizarea managementului integrat al transportului public: e-bilet, e-GPS, e-routing.”

#4. Vom modifica metodologia de calcul a tarifelor pentru pasageri și a serviciilor de autogară. În cazul rutelor mai lungi de 150 de kilometri se va liberaliza piața.”

#5. „Vom elabora un grafic al rutelor pentru a oferi pasagerilor curse stabile din orice regiune s-ar afla. 33 % dintre cursele interraionale nu se efectuează, la nivel raional este de 16 %. Avem un haos la graficul rutelor.”

De asemenea, Andrei Spînu a spus că va numi în funcție un director adjunct pe digitalizare la ANTA și va semna hotărârea prin care din 1 martie se vor majora prețurile la transportul public. La rutele naționale, tariful crește cu 10 bani pentru un kilometru , iar în cazul rutelor în localitățile din raion, scumpirea va fi de până la 20 bani/kilometru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente