Rusia își retrage armata de la granița cu Ucraina invocând că „a încheiat exercițiile militare”. Soldații se întorc în unitățile militare

armata rusă
Foto:rferl.org

Ministerul Apărării a anunțat despre încheierea exercițiilor militare din regiunile de Sud (Crimeea) și Vest (hotarul cu Ucraina) al Federației ruse, declarând că tehnica militară urmează să fie transportată înapoi către locul de dislocare. Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus, Igor Konașenkov, scrie TVRAIN.md.

„Unitățile militare dislocate în părțile de Sud și Vest ale Federației Ruse ți-au încheiat exercițiile și de azi începe procesul de evacuare a armamentului pe care feroviară și rutieră”, a declarat oficialul.

Totodată, nu se vorbește despre care exerciții militare se are în vedere. În perioada 10-20 februarie a fost anunțată desfășurarea unor exerciții în comun cu Belarusul.

La fel, Ministerul Apărării planifica din 13 februarie până în 19 februarie, să efectueze manevre maritime în Marea Neagră.

Konașenkov a mai adăugat că forțele aeropurtate ale Rusiei vor continua să participe în continuare în exercițiile militare din vestul țării.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus că odată ce exercițiile militare vor lua sfârșit, trupele ruse vor părăsi teritoriul Belarusului.

Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat într-un discurs adresat poporului ucrainean că 16 februarie va deveni Ziua Unității Ucrainei. Liderul ucrainean a mai spus că, potrivit unor rapoarte americane, Rusia ar invada Ucraina miercuri, 16 februarie, scrie meduza.io.


În data de 12 februarie, Ministerul de Externe a emis un comunicat în care menționează că Ambasada Republicii Moldova la Kiev monitorizează cu atenție evoluțiile din Ucraina. La această etapă, ambasada și consulatul de la Odesa își desfășoară activitatea în regim obișnuit.

„În cazul evoluțiilor îngrijorătoare, misiunea noastră diplomatică dispune de planuri necesare de acțiuni. De asemenea, se menține legătura permanentă cu cetățenii moldoveni participanți la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina și conaționalii care contactează ambasada pentru suport informațional.”

La necesitate, cetățenii Republicii Moldova pot contacta reprezentanța noastră diplomatică la linia de telefon de urgență constituită și activă în regim de permanență (nonstop) +38 068 384 2016 sau la adresa de e-mail [email protected].

Situația din Ucraina

În octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Astăzi, potrivit diferitelor surse, există peste 100 000 de militari ruși în imediata apropiere de granița Ucrainei.

Săptămâna trecută, autoritățile americane au declarat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei „oricând, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”. Ca răspuns, Moscova i-a reproșat Washingtonului că a exagerat situația și a difuzat informații în mod deliberat false.

Duminică, 13 februarie, Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții ruși și cu alte state participante OSCE în termen de 48 de ore. Și mai devreme, statul vecin a cerut Rusiei să dea o explicație cu privire la activitatea sa militară în apropierea granițelor. Rusia nu a răspuns în niciun mod la aceste solicitări. În prezent, peste 30 de state au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să anuleze călătoriile planificate în această țară.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente