OCN-urile și băncile ar putea fi obligate să verifice mai detaliat capacitatea de plată a clienților

bani-portofel-diez-scaled-920×614-1
Foto:diez.md

Pentru a preveni întârzieri în efectuarea plăților sau nerambursarea creditului acordat, Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) [n.r. este instituția care reglementează activitatea OCN-urilor] a aprobat Regulamentul privind cerințele de creditare responsabilă aplicate organizațiilor de creditare nebancare (OCN), mold-street.com.

Potrivit CNPF, documentul are drept scop stabilirea față de entitățile înregistrate în Registrul organizațiilor de creditare nebancară a unor cerințe de acordare a creditului nebancar și/sau leasing financiar destinate persoanelor fizice consumatori, inclusiv privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului persoană fizică de rambursare a creditului nebancar și/sau leasingului financiar.

Evaluarea bonității [n.r. capacitatea de plată a clienților] unui debitor „reprezintă evaluarea capacității debitorului de a-și asuma o anumită obligație, în temeiul contractului de credit, pe care debitorul ar putea să o onoreze împreună cu obligațiile de credit/împrumut deja asumate”.

CNPF susține că se urmărește scopul de a preveni orice întârzieri în efectuarea plăților, nerambursarea creditului acordat sau exercitatarea dreptului de gaj. Documentul urmează a fi expediat spre avizare autorităților și instituțiilor interesante și supuse procedurii de consultări publice în condițiile prevederilor legislației.

Totodată, BNM elaborat și ea un regulament de acest tip care prevede că acordarea unui credit trebuie să se bazeze pe o evaluare prudentă a capacității debitorului de a rambursa banii pe durata contractului.

Mai multe detalii vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente