Ce grad de alertă este în fiecare raion și municipiu din țară și care sunt restricțiile valabile pentru acestea

chișinău seara (28)
Foto:diez.md

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a emis ieri, 14 februarie, o nouă hotărâre care prevede că, din 16 februarie, se revine la măsurile de protecție diferențiate, în funcție de pragul de alertă din fiecare localitate. Amintim că pragul de alertă pentru fiecare raion și municipiu este stabilit săptămânal de către ANSP.

Mai jos vă prezentăm situația pentru această săptămână:
# municipiul Chișinău – cod roșu;
# municipiul Bălți – cod roșu;
# UTA Găgăuzia – cod roșu;
# raionul Anenii Noi – cod roșu;
# raionul Basarabeasca – cod roșu;
# raionul Briceni – cod roșu;
# municipiul Cahul – cod portocaliu;
# raionul Călărași – cod roșu;
# raionul Cantemir – cod portocaliu;
# raionul Căușeni – cod portocaliu;
# raionul Cimișlia – cod roșu;
# raionul Criuleni – cod portocaliu;
# raionul Dondușeni – cod roșu;
# raionul Drochia – cod portocaliu;
# raionul Dubăsari – cod roșu;
# municipiul Edineț – cod roșu;
# raionul Fălești – cod portocaliu;
# raionul Florești – cod portocaliu;
# raionul Glodeni – cod portocaliu;
# municipiul Hâncești – cod portocaliu;
# raionul Ialoveni – cod roșu;
# raionul Leova – cod roșu;
# raionul Nisporeni – cod portocaliu;
# raionul Ocnița – cod roșu;
# municipiul Orhei – cod portocaliu;
# raionul Rezina – cod portocaliu;
# raionul Râșcani – cod roșu;
# raionul Sângerei – cod portocaliu;
# raionul Șoldănești – cod portocaliu;
# municipiul Soroca – cod portocaliu;
# raionul Ștefan Voda – cod portocaliu;
# municipiul Strășeni – cod roșu;
# raionul Taraclia – cod roșu;
# raionul Telenești – cod portocaliu;
# municipiul Ungheni – cod portocaliu;
# teritoriu administrativ din stânga Nistrului – cod roșu.

Mai jos puteți vedea restricțiile valabile pentru fiecare grad de alertă.

Pragul de alertă verde

Dacă incidența COVID-19 va constitui sub 50 de cazuri la 100 000 de locuitori pentru ultimele șapte zile cumulativ, va fi stabilit pragul de alertă verde. Pentru acest grad de alertă este prevăzută purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin un metru și a regulilor de igienă.

Pragul de alertă galben

Pragul de alertă galben va fi stabilit în cazurile în care incidența COVID-19 va fi între 50 și 99 de cazuri la 100 000 de locuitori pentru ultimele șapte zile cumulativ.

În acest caz, instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.

Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin patru metri pătrați, fie participarea a maximum 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul de alertă portocaliu

În cazul în care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 se va situa între 100 și 249 de cazuri la 100 000 de locuitori pentru ultimele șapte zile cumulativ, va fi stabilit un prag de alertă portocaliu.

Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia dintre opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 % din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 % din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive) care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o capacitate de 50 % vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul de alertă roșu

Pragul de alertă roșu va fi activat în cazul în care care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 va constitui 250 de cazuri sau mai mult la 100 000 de locuitori pentru ultimele șapte zile cumulativ. În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuitcu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat.

Va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și în instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente