Reacția lui Andrei Spînu la învinuirile aduse de Gazprom în legătură cu auditul datoriilor la Moldovagaz

Spinu Miller
Foto:Facebook//Spinu

Andrei Spînu a comentat învinuirile aduse de Gazprom în legătură cu decizia guvernului de a organiza audit la Moldovagaz fără a cere opinia companiei rusești.

„Partea moldovenească este acționar minoritar. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctul 5 din Protocolul negocierilor semnat de ambele părți în ziua de 29 octombrie 2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de Gazpom şi SRL Factoring-Finance.

Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efecturarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului.

Informațiile respective au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP Gazpom, care contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor.

În continuare, voi continua discuțiile cu Gazpom pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”, se arată în replica ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Vă amintim că „Gazprom” acuză autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021.

„Compania rusească precizează că abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru contractarea serviciilor de audit nu creează premise pentru un audit obiectiv și transparent a datoriilor «Moldovagaz». Și acest fapt ar putea avea drept consecință neaprobarea de către Consiliul de Supraveghere al «Moldovagaz» a rezultatelor auditului”, se arată în comunicatul Gazprom.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente