Cum certificatul medical te poate elibera de la serviciul militar în Moldova: o istorie a unui tânăr gay

Doctor’s hands writing prescription
Foto:depositphotos.com

„Îți plac păpușele?”, „Ce gust are culoarea neagră?”, astea ar fi doar câteva dintre întrebările pe care le-ar adresa comisia din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din orașul Codru tinerilor gay care solicită certificatul medical pentru a nu fi înrolați în Armata Națională, ne-a povestit un tânăr din Moldova care ne-a confirmat că el și încă cinci cunoscuți de-ai săi au obținut acest certificat în perioada anilor 2019-2020, iar în rezultat au fost absolviți de serviciul militar în termen. Este important să menționăm că în Moldova nu există certificate clasice care eliberează tinerii de la serviciul militar pe motiv de orientare sexuală, sunt certificate care elucidează starea psihologică/psihică a tânărului, iar comisia de recrutare ia act de documentul emis de Spitalul Clinic de Psihiatrie.

După publicarea articolului „«Dacă nu ai certificat medical, nu ești homosexual.» Argumentele Ministerului Apărării despre cazul lui Marin Pavlescu”, oamenii au rămas derutați de acest lucru, pentru că, până la acel moment, nimeni nu și-a pus această întrebare dacă în Moldova se emit certificate medicale care confirmă orientarea sexuală. Alta e problema de cât este de „uman” și în conformitate cu drepturile omului ca cineva să-ți confirme orientarea sexuală printr-un certificat.

În aceeași seară, ne-a scris un tânăr care ne-a confirmat că el și încă cinci cunoscuți de-ai săi au obținut acest certificat în perioada anilor 2019-2020 și în rezultat au fost absolviți de serviciul militar în termen. Valentin (nume modificat) a povestit cum are loc acest proces și a menționat că interviurile diferă de la caz la caz, așa că ceea ce o să vă relatăm mai jos nu reprezintă o situație clasică.

De la început, l-am rugat să ne spună care a fost motivul de a solicita acest certificat medical. Iată ce a spus: „Cred că răspunsul l-am primit abia acum, când am văzut cum s-a «rezolvat» situația cu tânărul care e nevoit să treacă prin proceduri cu adevărat grele [cazul lui Marin Pavlescu], comparativ cu ceea ce trăiești în momentul obținerii unei confirmări a orientării homosexuale. Dar dacă aș formula mai banal este că doctorul care mă ajuta să scap de o depresie deja știa și de faptul că sunt homosexual și cumva am ajuns la ideea de a obține acest certificat, document care facilitează eliberarea de la serviciu militar”.

De asemenea, l-am întrebat dacă în cadrul comisiei medicii i-au cerut să li se prezinte fotografii intime. „Să le fi cerut cred că nu era problema să le arăt, totuși sunt doctori. Mă refer la fotografii ce nu țin de actul sexual”, ne-a declarat Valentin. Ulterior, tânărul ne-a povestit pe scurt despre experiența sa. „Am plecat la spital cu solicitarea de a obține un certificat care ar dovedi orientarea mea sexuală, adică homosexuală. A fost programată o ședință formată dintr-o comisie din câțiva doctori. Am venit în ziua și ora stabilită. Am susținut un interviu, un examen. E similar unui test psihologic simplu. Nimeni nu te întreabă dacă ești homosexual sau nu sau cu cine întreții relații sexuale. Sunt întrebări care îți testează temperamentul, gândirea și plăcerile tale față de lume, față de oameni și de obiecte, de exemplu: «Îți plac păpușele?», «Ce gust are culoarea neagră?». Apoi, comisia se adună fără tine și ia o hotărâre. Te invită peste ceva timp (poate dura câteva zile) și îți prezintă decizia. Primești certificatul. Cu acest certificat te prezinți la comisia militară. Am obținut livretul militar cu nota «Incapacitate 2» ”, ne-a povestit Valentin.

„În certificat nu se menționează orientarea sexuală și dacă ești inapt pentru armată. În legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, la articolul 23, aliniatul 2, litera b, se subliniază că «eliberarea din serviciul militar se efectuează în legătură cu starea sănătății, în temeiul deciziei comisiei medico-militare privind inaptitudinea militarului pentru serviciul militar». Din câte vezi, nu este prevăzut expres ce tip de certificate trebuie să prezinți. Mai mult, în certificatul meu nu se face referire la vreun articol din lege. Certificatul în sine conține următoarele caracteristici:
#1. certificat medical nr.;
#2. concluzia comisiei medicale – conține câteva abrevieri și restul e text simplu;
#3. metoda investigației;
#4. motivul și locul prezentării.

Ce ține de concluzia medicală, sunt sigur ca nu e calificată ca boală sau handicap [orientarea sexuală]. Se referă la starea psihologică. În certificatul meu nu este indicat termenul de boală, ci «motive psihologice»”, precizează tânărul.

Legea privind sănătatea mentală stipulează posibilitatea de a efectua examenul psihiatric de constatare a aptitudinii pentru serviciul militar.

Așa cum a zis Valentin la început, experiența lui nu reprezintă un șablon după care și alții se pot adresa cu aceeași solicitare. El ne-a mai spus că a consultat un jurist care să-l ajute să treacă peste aceste proceduri.

În continuare, am mers pas cu pas să vedem cum comentează instituțiile care au tangență cu cazul descris de Valentin.

Am decis să aflăm de la Spitalul Clinic de Psihiatrie (SCP), la care tânărul spune că s-a adresat, dacă emite certificate care confirmă homosexualitatea persoanei. „Noi așa certificate nu eliberăm. Nu știu cine v-a spus asta. De certificatele de eliberare de la serviciul militar se ocupă administrația teritorială medico-militară. Noi doar examinăm starea psihică a persoanei și îi stabilim diagnoza”, a declarat vicedirectorul medical al instituției.

Ulterior, am dorit să precizăm un lucru de la medic, însă deja nu ne răspundea la telefon. De aceea, am expediat o scrisoare pe adresa instituției în care întrebat dacă SCP clasifică sau nu homosexualitatea ca pe o abatere psihologică. În răspuns la solicitare am obținut următorul mesaj: „Spitalul Clinic de Psihiatrie acordă servicii de asistență medicală psihiatrie staționară. Răspunsul la întrebarea dvs. nu ține de competența instituției”, semnat de vicedirectorul medical Iurie Pavlov.

Am mai trimis o întrebare și anume: „Dacă în Moldova homosexualitatea este considerată sau nu o boală psihică?”. La această întrebare nu am primit răspuns.

În continuare, ne-am adresat la Centrul teritorial medico-militar pentru a afla cum se comentează aici declarația tânărului și a spitalului. „Tânărului i s-a eliberat un document prin care este stabilit un diagnostic psihiatric, iar în baza acestui document a fost eliberat din serviciul militar în termen. Conform regulamentului nostru, dacă există o maladie de geneză psihiatrică, persoanele date nu fac serviciul militar. El a fost eliberat în baza certificatului eliberat de spitalul de psihiatrie, iar în baza noastră de date acest tip de cazuri este înregistrat în baza diagnosticului stabilit de medicii psihiatri. Este clasificatorul internațional al maladiilor și toată medicina în stabilirea diagnosticului se conduce după acest clasificator, fiecare patologie are un cod propriu”, ne-a explicat Cristina Pascari, șefa comisiei medico-militare.

Am solicitat și opinia Angelei Frolov, activista civică pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ+ din Moldova.

„Probabil acel tânăr ar fi avut unele probleme cu sănătatea mintală care interzic efectuarea serviciului militar. Pentru ca noi să vorbim despre acest caz trebuie să știm dacă tânărul era perfect sănătos și lui i s-a dat acest certificat de către comisie doar pentru că el le-a spus comisiei că este homosexual. Poate băiatul avea depresie. Apropo, trăind într-o societate homofobă, este un motiv în plus de a ajunge într-o stare de depresie. Poate persoana are anxietate ridicată. Eu nu cunosc astfel de cazuri. La noi se adresează tineri care ne întreabă dacă homosexualitatea lor ar fi un motiv pentru a fi eliberat de la efectuarea serviciului militar. Se tem că, dacă în armată s-ar afla despre orientarea lor, ar putea avea de suferit. Nu este vreun temei legal să fii eliberat de la armată dacă ești homosexual. Un bărbat homosexual este un bărbat absolut sănătos din toate punctele de vedere. Trebuie de schimbat sistemul. Homosexualitatea nu trebuie să fie un temei pentru bullying, discriminare și violență. De altfel, nu ai cum să verifici orientarea sexuală”, a explicat Angela Frolov, coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBTQ+ din cadrul Centrului de informaţii GENDERDOC-M.

Într-un articol precedent, am descris și formele alternative de realizare a serviciului militar în Moldova.

„Experiența altor state”

BBC scria despre cum bărbații din Turcia se pot eschiva de la serviciul militar obligatoriu. Pe lângă dizabilitate sau boală, candidatul poate fi eliberat și pe motiv de orientare sexuală, însă este o procedură umilitoare.

În articolul publicat în 2012, BBC a discutat cu Ahmet, un tânăr de 20 de ani care le-a spus oficialilor că este homosexual, după aceasta a fost supus unui control riguros de sănătate.

„M-au întrebat când am avut prima dată sex anal, sex oral, cu ce fel de jucării mă jucam când eram copil, dacă îmi place fotbalul, dacă port haine de femeie sau dacă folosesc parfum de femeie. Am purtat barbă de câteva zile și mi-au spus că nu arăt ca un homosexual”, spune el.

Apoi i s-a cerut să prezinte o poză cu el îmbrăcat în femeie. „Am refuzat această solicitare”, spune el. „Dar le-am oferit altă probă. Le-am dat o fotografie cum mă sărut un alt bărbat.”

De-a lungul anilor, mai multe state au început să ofere posibilitatea înrolării în forțele armate a persoanelor LGBTQ+. Astfel, dacă înainte persoanele gay, lesbiene sau bisexuale ascundeau orientarea lor sexuală pentru a desfășura serviciul militar, acum această „necesitate” de a ascunde a fost eliminată. Mai jos, vă prezentăm câteva țări în care se permite desfășurarea serviciului militar pentru gay, bisexuali și bisexuale și lesbiene.

În Albania este permis din anul 2008. În Argentina, din 2009. În Australia, din 1992. În Bolivia, din 2015. În Bulgaria, din 2003.

Lista întreagă o puteți vedea aici.

Mai jos, puteți vedea pe hartă țările în care serviciul militar este permis pentru persoanele homosexuale.

Sursă foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente