Astăzi, trei deputați din cadrul Adunării Populare a UTA Găgăuzia au anunțat, într-un briefing, că intenționează să lanseze negocieri privind aprovizionarea cu gaze a UTA Găgăuzia cu ajutorul Gazprom. Este vorba despre doi socialiști Elena Iurcenco și Leonid Kiosia, precum și Victor Petrov, candidat independent, dar care se bucură de sprijinul socialiștilor, scrie Nokta.md.
Scrisoare către Putin
Deputatul Victor Petrov a spus că încă nu au fost programate întâlniri cu conducerea Rusiei. Pe 2 februarie, a fost trimisă o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin și o copie a scrisorii către Dmitri Kozak, de asemenea a fost expediată președintelui Gazprom, Alexei Miller, și ambasadorului Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov.
Scrisoarea, potrivit deputatului, „invocă sincere mulțumiri față de tot poporul rus pentru sprijinul necondiționat pe care Rusia l-a oferit poporului găgăuz și întregii Moldovei cu diversitatea sa multiculturală”.
„Este nevoie de voința politică a conducerii Federației Ruse”, a spus Viktor Petrov.
El susține că, în afară de această scrisoare oficială, grupul de deputați nu are contacte cu reprezentanții Federației Ruse.
Gaz gratuit pentru UTA Găgăuzia
Victor Petrov a vorbit despre consultări cu experții în energie din Republica Moldova, dar a refuzat să le dea nume, invocând faptul că nu a primit acordul acestora.
El a enumerat câteva forme forme de sprijin pe care le-ar putea oferi Rusia:
# furnizarea unui anumit volum de gaze naturale către UTA Găgăuzia la un preț special sau gratuit sub formă de ajutor umanitar;
# oferirea locuitorilor autonomiei unor compensații semnificative care ar acoperi cea mai mare parte a cheltuielilor pentru plata gazelor naturale;
# organizarea aprovizionării cu ajutoare umanitare sub formă de alimente, motorină, care vor fi distribuite majorității locuitorilor autonomiei.
Ce ține de sursele de finanțare a acestor compensații, deputații au spus că banii pot fi alocați din bugetul de stat sau din ajutoare de la partenerii externi.
Potrivit acestuia, experții au sugerat diverse căi de livrare a gazelor naturale către UTA Găgăuzia, inclusiv prin stația de la Grebeoniki (Odesa) cu conectarea ulterioară prin rețelele Moldovagaz prin Moldovatransgaz.
Bașcana UTA Găgăuziei nu salută intenția deputaților Adunării Populare de a solicita de la Moscova soluționarea crizei gazelor. În opinia ei, aceasta este o modalitate de a distrage atenția de la faptul că încă nu au ales organele de conducere în regiune.
Expertul în energie Victor Parlicov consideră că din punct de vedere tehnic și legal, UTA Găgăuzia poate primi gaze separat de Rusia. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Gazprom să fie de acord cu acest lucru.