(foto) Despre excursii în trecut. Faceți cunoștință cu Victor Organ, autorul proiectului „Rama Albastră”

colaj (4)
Foto:arhivă personală

Victor Organ este inițiatorul proiectului „Rama Albastră” care are drept scop colectarea fotografiilor ce scot în evidență viața cotidiană, istorii personale și trăirile oamenilor din perioada interbelică. Absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, de specialitate regizor film și TV, după absolvire, Victor Organ a lucrat o perioadă la televiziune în calitate de operator de imagine pe platou. A activat însă puțin în acest domeniu pentru că acolo nu putea să-și realizeze potențialul artistic.

După televiziune, a lucrat ceva timp în calitate de barman, însă odată cu începutul pandemiei, a rămas șomer pentru o perioadă de câteva luni. Lucrurile s-au schimbat când a văzut anunțul arhivei naționale, se căuta un specialist pe valorificare în direcția documente cinematografice, iar Victor a înțeles că nu își poate rata șansa.

Victor Organ. Fotografie din arhiva personală

# Activitatea la Arhiva Națională

Victor ne-a povestit că, inițial la arhivă, se ocupa de documentație și de o anumită birocrație pe care o considera o pierdere de timp și chiar nu înțelegea de ce arhiva națională încă mai lucrează ca în perioada sovietică și se ocupă de chestii de care nimeni nu are nevoie. „Atunci am decis să aduc unele schimbări”, ne spune Victor. Prima acțiune în acest sens a fost expoziția cu orașul Chișinău cu ocazia hramului orașului din 2020. Până la acel moment, toate expozițiile la arhivă se organizau în holul instituției, în acea perioadă accesul persoanelor în instituție era limitat așa că expoziția din hol putea fi văzută de maximum 80 de persoane, dintre care majoritatea erau angajații arhivei. Aici am decis ca expoziția cu orașul Chișinău să fie organizată online pe site-ul arhivei. Doar în primele ore, expoziția a fost vizitată de 200 de persoane, a fost mare succes pentru noi așa că am decis ca, pe perioada pandemiei, expozițiile să fie organizate doar online. Activitatea site-ului s-a ridicat cu 400 de procente, și toate astea datorită presei care a distribuit expoziția”, povestește Victor. În următoarea lună, Victor a creat pagina de Instagram a instituției unde o singură fotografie putea fi văzută de peste 2 000 de persoane. A fost un succes enorm atât pentru Victor, cât și pentru instituție. „După un an și jumate, am decis să mă concediez din mai multe motive. Realizasem că aș putea face mult mai mult doar că deja de unul singur și fără arhivă”, mărturisește Victor Organ.

Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”

# Istoria proiectului „Rama Albastră”

În aprilie 2021, la Arhiva Națională a fost inițiat proiectul „Chipuri basarabene din perioada interbelică”, unde Victor Organ avea misiunea de a colecta fotografii din acea perioadă. „Ideea consta în a scana fotografii de la persoane fizice care le dețin, de a prelua informația despre oamenii din fotografii și, desigur, de a completa fondul arhivei cu fotografii din perioada interbelică care erau foarte puține de fapt”, povestește Victor. Din mai multe considerente, proiectul „Chipuri basarabene din perioada interbelică” a durat doar câteva luni, iar la scurt timp a urmat și concedierea lui Victor. „După ce am plecat de la arhivă, am decis să repornesc proiectul doar cu resursele proprii. De aici începe istoria proiectului «Rama Albastră»”, ne spune Victor Organ.

Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”

Scopul proiectul constă în promovarea culturii naționale prin colectarea fotografiilor din albumele de familie. Proiectul a luat naștere din pasiunea față de trecut și din rădăcinile noastre, precum și din dorința de a valorifica diversitatea și specificul nostru cultural. Proiectul încurajează și vine în ajutor celor care vor să scaneze albumele lor gratuit, prioritate având fotografiile făcute până în 1960. Astfel, proiectul are menirea de a crea un tablou mai închegat despre cine au fost oamenii trecutului și cine suntem noi, de a ne apropia de originile noastre și, nu în ultimul rând, de a oferi a doua viață trecutului. Proiectul are ca scop să pună în prim-plan oamenii, portrete, viața cotidiană, istorii personale și trăirile lor din acea epocă. Fotografiile sunt selectate după mai multe aspecte dintre care aspectul cultural, aspectul etnografic, aspectul artistic, aspectul istoric și, nu în ultimul rând, sunt selectate fotografii care au în background o istorie interesantă de viață. „Pentru realizarea acestui proiect ne propunem să realizăm unele călătorii prin țară pentru a suplini patrimoniul fotografic. De aceea am creat cont pe Buy Me a Coffee, unde deja am adunat 335 de euro pentru proiect și care ne permit să achiziționăm un scaner”, ne spune Victor. Iar dacă cineva își dorește să ajute proiectul „Rama Albastră” să își atingă scopul, poate face asta prin mai multe metode: să cumpere o cafea accesând acest link sau să aducă fotografii vechi din albumele de familie pentru a completa deja colecția existentă și, desigur, să urmărească evoluția acestui proiect pe rețele de socializare.

„Proiectul «Rama Albastră» este o excursie în trecut”

Am fost curioși să aflăm ce însemnătate are proiectul „Rama Albastră” pentru Victor. „«Rama albastră» este pentru mine cât și pentru restul care urmăresc o excursie în trecut care devine absolut necesară în această perioadă grea, când crizele nu încetează să apară. Avem nevoie de aprecieri frumoase, de discuții interesante, de istorii umane despre oameni pe care i-am pierdut: bunei, părinți străbunici. Proiectul «Rama Albastră» adună oameni și ne spune fără cuvinte că suntem călători și trecători pe acest pământ, ne spune că prezentul va deveni trecut și că, cu timpul, oamenii viitorului își vor aminti de noi la fel cum noi acum prin acest proiect ne amintim de oamenii trecutului. Proiectul «Rama Albastră» trebuie să devină o clacă ca pe vremuri, unde fiecare să vină cu ceva al său pentru a face casa mare care ne va uni pe toți. «Rama Albastră» nu este despre Victor Organ, ci despre fiecare cetățean al acestei țări și poate pentru fiecare dintre noi acest proiect va deveni un muzeu al fotografiei. Însă pentru mine personal este o sursă infinită de energie și motivație să merg în continuare pe acest drum”, recunoaște Victor Organ.

Mai jos, vă propunem să urmăriți o serie de fotografii din cadrul proiectului „Rama Albastră”.

Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”
Fotografie din cadrul proiectului „Rama Albastră”

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente